Black Magic Woman voor de 18e keer van start

Vrijdag 8 tot en met zondag 10 november 2013 vindt in het Bijlmer Parktheater de 18e editie plaats van het Black Magic Woman Festival. Het multidisciplinaire festival biedt een podium aan grensoverschrijdende vrouwelijke artiesten met roots buiten Nederland: muziek, theater, beeldende kunst, workshops, een talkshow, een modeshow, een soul food corner en een markt met hippe handgemaakte producten. Thema dit jaar is Free Spirits, een ode aan iedereen die buiten de hokjes durft te denken en niet bang is om eigen keuzes te maken. Headliners dit jaar zijn Jeannine La Rose (NL/SU), Izaline Calister (NL/CW) en iET (NL) featuring Shirma Rouse (NL/CW) en Pink Oculus (NL/SU). Iedere avond een avondvullend programma met één van deze vrouwen van wereldklasse (bron: persbericht).

Het festival wordt geopend met het muziektheaterprogramma ‘Pure Attention’ van Jeannine la Rose. Zij vertelt aan de hand van haar high heels een herkenbaar verhaal over vriendschap en sisterhood. In haar muziek, een mix van muziek en wereldmuziek, komt haar Caraïbische achtergrond op eigentijdse wijze tot uitdrukking. Op zaterdagavond staat iET op het programma. Deze muzikale whizzkid van eigen bodem ontwikkelde op jonge leeftijd een herkenbaar eigen soulfull sound met een rauw alternative randje. In 2011 stond ze in het voorprogramma van Macy Gray en bracht ze haar eerste album uit. op dit festival treedt ze op met Pink Oculus (a.k.a. Esperanzah) en Shirma Rouse, bekend om haar zwoele neo-soul sound. Het drietal werkte al eerder samen voor iET’s tweede album ‘The Kitchen Recordings Series 2′. Zondagavond betreedt grande dame Izaline Calister het podium. Haar muziek is een fusie tussen de traditionele muziek van haar geboorte-eiland Curaçao en jazz met Afro-Caraïbische invloeden. Als singer-songwriter heeft ze de afgelopen twaalf jaar een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd en won in 2009 een Edison met haar album ‘Speransa’. Naast eigen composities in haar vertrouwde Papiamento zingt Izaline ook een aantal evergreens in het Spaans van haar nieuwste album Kandela.

Naast muziek staan er twee theatervoorstellingen op het programma. Zaterdagmiddag spelen vier Somalische vrouwen hun persoonlijke verhaal over meisjesbesnijdenis, verliefd zijn en verschillen tussen culturen en generaties in de ontroerende voorstelling ‘Hooyo Ma’aan’ (De Dag dat ik vrouw werd). Op zondag kruipt sterspeelster Manouschka Zeegelaar Breeveld (Koningin van Paramaribo, Sonny Boy) in de huid van de eenzame Audrey in ‘Hollandse Nieuwe’ van Paulette Smit. Verder is er een open podium en zijn er performances van jong, aanstormend talent op de Black Magic Woman Fringe. De beste performance staat volgend jaar op het Amsterdam Fringe Festival. Voor alle actieve festivalgangers zijn er uiteenlopende theater-, dans- en beeldende kunst workshops. Nieuw is de workshop voor ambitieuze vrouwelijke ondernemers, in samenwerking met WOMEN INC (een netwerk gericht op de versterking van de positie van vrouwen) en Suikeroom Durfkapitaal (die multiculturele ondernemers ondersteunt). Centraal staat de vraag hoe je een investeerder voor je onderneming vindt en je groeiambities waar kunt maken. Diezelfde middag vindt rondom hetzelfde thema een talkshow plaats waarin Nicole Terborg in gesprek gaat o.a. met de Amsterdamse wethouder Andrée van Es.

 

Lees ook:Tribute to Pink Floyd in Terneuzen
Lees ook:Costa del Soul Festival op Blijburg aan Zee in Amsterdam
Lees ook:Bospop Weert
Lees ook:Ruhr Reggae Summer Festival Dortmund
Lees ook:Extra optreden P!nk in Ahoy

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>