Koningsdag opgenomen als Cultureel Erfgoed

De feestdag is nog nooit gevierd, maar nu al is Koningsdag opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed van Nederland. De troonswisseling op 30 april vond plaats op de laatste Koninginnedag. De verjaardag van koning Willem-Alexander – 27 april – is voortaan Koningsdag. Omdat die dag komend jaar op een zondag valt, wordt de eerste Koningsdag op zaterdag 26 april 2014 gevierd.

De feestdag past in de lange traditie om de verjaardag van de Nederlandse vorst te vieren. ‘Het feest heeft zich aangepast aan de eisen van de tijd, zodat het altijd populair kon blijven’, stelt het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Die traditie gaat terug naar het einde van de 19e eeuw.Koning Willem III was uitermate onpopulair onder de bevolking. Na zijn dood begon koningin-regentes Emma een charme-offensief rond prinses Wilhelmina. Haar verjaardag – 31 augustus – werd een feestdag. Koningsdag is de eerste feestdag op de lijst, waarop eerder bijvoorbeeld het bloemencorso van Zundert en de Sint-Maartensviering in Utrecht kwamen te staan. De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen had voorgesteld om Koningsdag op te nemen in de lijst. De UNESCO houdt sinds 2003 een lijst bij van wereldwijd immaterieel erfgoed. Daarop staan circa 300 tradities uit 70 landen. Daarnaast is er een lijst materieel werelderfgoed. Daarop staat bijvoorbeeld de Amsterdamse grachtengordel. Of Koningsdag ook op de UNESCO-lijst komt, moet in de toekomst duidelijk worden.

Lees ook:Schaapherder opgenomen op lijst immaterieel cultureel erfgoed
Lees ook:Tilburgse kermis 2011
Lees ook:Schaatsen op natuurijs als Nederlandse traditie op lijst Immaterieel Erfgoed
Lees ook:Tilburgse Kermis 2012
Lees ook:Kinderpostzegelactie toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>