Nederlands Film Festival 2013

Woensdag 25 september 2013 gaat de 33e editie van het Nederlands Film Festival (NFF) van start in de Utrechtse Stadsschouwburg (2014: klik hier). Het festival duurt tot en met vrijdag 4 oktober. De openingsfilm is de wereldpremière van de film ‘Hoe duur was de suiker’, in aanwezigheid van cast en crew. Het festival brengt een ode aan de in oktober 2012 overleden Sylvia Kristel. Rode draad dit jaar is ‘Naakt’: de filmicoon werd wereldberoemd met de soft-erotische filmklassieker ‘Emmanuelle’.

Naast premières en filmhits van het afgelopen seizoen zijn er filmspecials, zoals Het Grote Doen Alsof Feest, de Documentaire Previewdag, de Volkskrant NFF-dag, de VPRO Previewdag, de Vlaamse dag, 10 Jaar van God los, The 48 Days Film Project, Alleman toen en nu, 10 Jaar ‘van God los’ en ‘Best of NFF’ (de drie lange speelfilms en drie documentaires die kans maken op een Gouden Kalf). Claudia de Breij speelt een voor de gelegenheid gemaakte voorstelling, ‘Alleen voor de Nederlandse Film’. In het weekend van 28 en 29 september wordt in 13 bioscopen in het hele land het Weekend van de Nederlandse Film gehouden. Donderdag 3 oktober worden de nominaties voor een Gouden Kalf in de categorieën speelfilm en documentaire vertoond in een marathonsessie. Een jury beoordeelt films in verschillende categorieën.

De genomineerde titels zijn op 1 oktober bekend. Op vrijdag 4 oktober is de uitreiking van de filmprijzen tijdens het Gala van de Nederlandse Film. De speelfilm ‘Borgman’  van Alex van Warmerdam wordt namens Nederland ingezonden voor de Oscar voor beste film in een vreemde taal. Het festival begon in 1981 op initiatief van regisseur Jos Stelling en liep tot 1994 onder de naam ‘Nederlandse Filmdagen’. In het begin was het vooral een onderonsje voor vaderlandse filmmakers op één locatie. Tegenwoordig is het een mega evenement met locaties in de hele stad.

Lees ook:Nederlands Film Festival 2014 in Utrecht
Lees ook:Nederlands Film Festival 2012 van start gegaan
Lees ook:Nederlands Film Festival Utrecht
Lees ook:Nederlands Film Festival 2017 – 20 t/m 29 september
Lees ook:Nederlands Film Festival 2009 in Utrecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>