Dode Zeerollen in Drents Museum Assen

Het Drents Museum in Assen presenteert tot en met 5 januari een unieke tentoonstelling over de Dode Zeerollen. In totaal zijn er 16 originele manuscripten te zien, samen met ruim 400 objecten uit de Joodse cultuur rond het begin van de jaartelling. Het is voor het eerst in twintig jaar dat de beroemde rollen weer in Europa te zien zijn. Enkele stukken werden nooit eerder aan het publiek getoond. Klapstuk is een fragment van 1 meter lang, dat zelden buiten Israël wordt vertoond.

 

De Dode Zeerollen werden tussen 1947 en 1958 gevonden in grotten ronde de nederzetting Qumran in de buurt van de Dode Zee en worden beschouwd als de eerste Bijbel. Waarschijnlijk werden ze verstopt tijdens de Joodse opstand tegen Rome (66-70 nC), om ze niet in handen te laten vallen van Romeinse soldaten. De rollen horen samen met het t grafcomplex van Toetanchamon in Egypte en het Chinese Terracotta Leger tot de grootste archeologische ontdekkingen van de 20e eeuw. De manuscripten zijn erg kwetsbaar en vooral gevoelig voor licht. Het Drents Museum is dinsdag tot en met zondag open van 11 tot 17 uur. Na Assen reist de tentoonstelling door naar het Landesmuseum Niederösterreich in Linz.

Lees ook:Mummies in Drents Museum Assen
Lees ook:‘Go China’ in Groningen en Assen
Lees ook:Beeld Lenin in Assen geplaatst
Lees ook:Akker bij Assen goudmijn op Neanderthaler gebied
Lees ook:Stormloop voor Alma Tadema in Fries Museum Leeuwarden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>