Prinses Beatrix opent Den Haag Sculptuur 2013: RUSSIA XXI

Op woensdag 5 juni opent prinses Beatrix de 14e editie van Den Haag Sculptuur, de beeldententoonstelling op het Lange Voorhout en in museum Beelden aan Zee in Scheveningen (2014: klik hier). De tentoonstelling is een unieke Europese culturele manifestatie en maakt onderdeel uit van de The Hague Festivals. Ieder jaar staat een ander land in the picture; deze zomer is dat Rusland. Tot en met 27 oktober staat hedendaagse beeldhouwkunst uit Rusland centraal: RUSSIA XXI, Russische beeldhouwkunst van tijdens en na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Het is de eerste grote overzichtstentoonstelling van hedendaagse Russische sculpturen in Nederland. De prinses zal op het Lange Voorhout een werk onthullen van Sergey Shekhovstov: een muur, waardoor een man naar de vrijheid springt.

 

Op het Lange Voorhout staat monumentaal werk, dag en nacht gratis te bewonderen. In museum Beelden aan Zee in Scheveningen zijn objecten, installaties en ander ruimtelijk werk te zien. Voor de derde keer is museum Beelden aan Zee erbij betrokken; de successen van de afgelopen twee jaar smaakten naar meer. Dat waren in 2012 de tentoonstelling The Rainbow Nation in 2012 met hedendaagse beeldhouwkunst uit Zuid-Afrika en in 2011 Den Haag onder de hemel met Chinese sculpturen. Het Lange Voorhout bestaat sinds het begin van de 14e eeuw, toen de Kloosterkerk werd gebouwd. Het is genoemd naar de bossen in de omgeving en had direct haar karakteristieke L-vorm. Keizer Karel V liet in 1536 vier rijen lindebomen planten, die het de laan zijn statige uiterlijk gaven. In de volksmond werd het Lange Voorhout ook wel Lindelaan of  Lange Lindelaan genoemd: het versje ‘Liesje Leerde Lotje Lopen Langs de Lange Lindelaan’ herinnert hieraan.

Lees ook:Den Haag Sculptuur 2014
Lees ook:Koningin Máxima en koningin Mathilde openen ‘Vormidable’ op Lange Voorhout Den Haag
Lees ook:Den Haag Sculptuur presenteert Mexican Sculptures
Lees ook:Den Haag Sculptuur 2016 op Lange Voorhout: ‘Brazil, Beleza?!’
Lees ook:Den Haag Sculptuur 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>