Prinses Beatrix heropent Museum de Fundatie in Zwolle

Vrijdag 31 mei 2013 heropent prinses Beatrix Museum de Fundatie in Zwolle. Na de officiële opening is het museum vanaf 1 juni toegankelijk voor het publiek. Op deze eerste dag is de entree gratis en zijn de openingstijden verruimd van 10.00 tot 22.00 uur. Hiermee is een bouwproces van ruim een jaar afgesloten. Het oorspronkelijke museum, een neoclassicistisch gebouw uit 1843, heeft een ellipsvormige opbouw gekregen, ontworpen door Hubert-Jan Henket. De uitbreiding lijkt als een keramische ‘wolk’ boven het gebouw te zweven. Het is bekleed met 55.000 wit-blauwe tegels en omvat 1.000 m² tentoonstellingsruimte. Een groot ovaal raam geeft uitzicht op de historische binnenstad van Zwolle. Het museum noemt de opbouw ‘Het OOG’, maar er circuleren al bijnamen als ‘de wolk’, ‘het ei’, ‘de ufo’, ‘de zeppelin’ of ‘het ruimteschip’ (bron: persbericht).

Op de grens tussen de middeleeuwse stadskern en de 19de-eeuwse singels is het vernieuwde museum een hedendaags baken en een icoon voor de toekomst. De nieuwbouw komt tegemoet aan de vraag naar extra ruimte voor de zo succesvolle sandwich van publiekstrekkers en specialistische tentoonstellingen. De opening wordt gevierd met een optreden van Introdans en het Nederlands Symfonie Orkest en drie openingstentoonstellingen. In de expositie Dans op de vulkaan tonen Duitse kunstenaars het leven in de Republiek van Weimar gedurende het interbellum. Fotograaf Pieter Henket laat met zijn foto’s het huidige tijdsbeeld van internationale beroemdheden zien. Kunstenaar Jeroen Krabbé gebruikte voor de schilderijenreeks Dum Vivimus Vivamus zijn eigen tekeningen van vroeger als uitgangspunt. Daarnaast wordt het beste uit de eigen collectie van het museum getoond met werken van onder andere Mondriaan, Van Gogh en Appel vanaf het midden van de 19e eeuw tot nu.

 

Lees ook:Koningin Máxima opent Fries Museum Leeuwarden
Lees ook:Museum de Fundatie: juweeltje in Zwolle
Lees ook:Koninklijk Concertgebouw Orkest 125 jaar
Lees ook:Zwolle krijgt permanent Herman Brood-museum
Lees ook:Aswolk legt vliegverkeer lam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>