Twente Biënnale 2013 in Enschede

Donderdag 23 mei tot en met zondag 9 juni is de cultuurwijk Roombeek in Enschede het domein van de internationale kunstmanifestatie Twente Biënnale (2015: klik hier). Thema dit keer is Identifying Europe. Internationale topkunstenaars en Oost-Nederlands talent geven hun visie op de geschiedenis, de actualiteit en de nabije toekomst van Europa, de crisis, het populisme, Fort Europa en de verschuivende positie van de kunst. Hoofdlocatie is het Rijksmuseum Twenthe, maar de openbare ruimte en instellingen in de wijk Roombeek staan in het teken van tentoonstellingen, lezingen, workshops, performances, acties, incidenten, muziek, theater en film (bron: persbericht).


Tijdens de Twente Biënnale 2013 tonen meer dan 100 kunstenaars hun werk. Pal voor de entree van het Rijksmuseum Twenthe staat het WWIII sculptuur uit het Infernopolis project van Atelier van Lieshout. In Roombeek zijn kunstwerken te zien tussen de postmoderne architectuur. Ook hier staat de maatschappelijke actualiteit in Europa centraal: aangespoelde lijken uit Noord-Afrika, gekooide vrijstaten van bouwhekken, of andere verwijzingen naar het thema van de Biënnale. Het Britse Architects of Air presenteert 1200 vierkante meter aan hallucinerende vormgeving met hun nieuwste reuze-inflatable Miracoco (2011). Het ontwerp is ontleend aan islamitische architectuur, een speelse verwijzing naar het thema dit jaar. Het werk was vorig jaar nog naast de Opera van Sidney te bewonderen.

Het Balengebouw was voorbestemd het Jan Cremer Museum te worden, maar die plannen zijn door de crisis in de ijskast gezet. Tijdens de Biënnale wordt het gebouw in de geest van Cremer ingenomen. Street art is een van de pijlers van de Twente Biënnale, ook te zien in Roombeek. Een nieuwe substroming hierin is het 4D Streetpainting, een teken- en schilderstijl met Augmented Reality. Samen met toptekenaars uit de hele wereld geeft de Nederlandse kunstenaar Leon Keer in het eerste weekend een live demonstratie op het asfalt van de Museumlaan in Enschede.


Donderdag 23 mei is de spectaculaire opening. Vanaf de plek waar op 13 mei 2000 zeecontainers met illegaal vuurwerk explodeerden, waardoor de wijk Roombeek vrijwel geheel verwoest werd, wordt een reusachtige Darth Vader luchtballon van het Belgische Pearl Ballooning gelanceerd. De Twente Biënnale in Roombeek markeert een nieuw tijdperk voor deze herboren architectuur- en cultuurwijk: Cultuurpark Roombeek. Op alle locaties vindt een officiële opening plaats, met DJ’s, live acts, optredens en een presentatie van Maarten van Rossem. Zondag 26 mei vindt in Rijksmuseum Twenthe een symposium plaats met lezingen en artist talks.

Lees ook:Twente Biennale 2015 in Enschede
Lees ook:Roombeek is af: koningin verricht opening
Lees ook:Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam
Lees ook:Twente Biënnale 2011 in Hengelo
Lees ook:Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>