Huygens tentoonstelling in de Grote Kerk van Den Haag

Woensdag 24 april 2013 verrichte koningin Beatrix haar laatste officiële werkbezoek als vorstin: de opening van de Huygens tentoonstelling in de Grote Kerk in Den Haag. Aanleiding was de herontdekking van de graven in de kerk van Vader Constantijn en zoon Christiaan Huygens, twee bijzondere en invloedrijke mannen uit de Gouden Eeuw. De expositie is een ‘groots spektakel van het goud van de Gouden Eeuw, het Huis van Oranje en de revolutionaire ontwikkelingen in de wetenschap’, belooft de aankondiging. Eyecatcher is een replica op ware grootte van de Oranjezaal in Huis ten Bosch, het woonpaleis van de koningin: een onbetwist hoogtepunt van de Hollandse schilderkunst in de Gouden Eeuw.

Het streven was om het Huis van Oranje een vorstelijke uitstraling te geven, bijvoorbeeld door stadhouder Willem III als koning op de Engelse troon te zetten. Op datzelfde moment ontmoet Christiaan Huygens zijn Engelse idool Newton en wordt hij één van de grootste wetenschappers die Nederland ooit gekend heeft. Hij verbeterde instrumenten als het slingeruurwerk, de toverlantaarn en de telescoop, verklaarde de ringen van Saturnus en schreef met Europese collegae als Newton en Descartes. Werk en ideeën van vader en zoon hebben veel invloed gehad tot op de dag van vandaag, onder andere op het gebied van de wetenschap en van de politiek. De tentoonstelling is tot en met 28 augustus iedere dag te zien van 10.00 tot 17.00 uur.

Lees ook:Replica Oranjezaal in Grote Kerk Den Haag
Lees ook:Ut Haags Notûh Festival
Lees ook:Eremedaille dirigent Gustav Leonhardt
Lees ook:Post Rotterdam presenteert: 1001 Inventions
Lees ook:Royal Class, vorstelijk reizen in Spoorwegmuseum Utrecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>