Tentoonstelling Peter de Grote in Hermitage Amsterdam

Zaterdag 9 maart 2013 opent de tentoonstelling ‘Peter de Grote, een bevlogen tsaar’ in de Hermitage Amsterdam. Het publiek krijgt een beeld van de leergierige Russische tsaar die zijn land in één klap uit de middeleeuwen de moderne tijd ‘introk’. Al op 17-jarige leeftijd besteeg Peter de Grote (1672-1725) de troon, vastbesloten om zijn land te moderniseren. Daarvoor reisde hij tweemaal naar het westen, onder meer naar Amsterdam, het New York van zijn tijd, dat hem inspireerde tot het laten bouwen van een nieuwe hoofdstad: Sint Petersburg, ‘venster op het westen’.

 

Hij raakte bevriend met prominente Nederlanders en keerde naar zijn vaderland terug met een schat aan informatie over onder meer scheepsbouw, instrumenten maken, timmeren, etsen, secties verrichten, tanden trekken, papier scheppen, hovenieren en boekdrukkunst. Ook kocht hij al op jonge leeftijd veel kunst, waaronder een Rembrandt en legde een basis voor de latere collectie van de Hermitage in Sint Petersburg. In zijn regeerperiode hervormde hij de krijgsmacht en de Kerk, breidde handel en nijverheid uit en verbeterde onderwijs en volksgezondheid. Onder zijn bewind werd Rusland een Europese grootmacht. De tentoonstelling is opgebouwd vanuit de collectie van de Russische Hermitage, met aanvullingen van andere musea en instellingen uit binnen- en buitenland. Peter de Grote is in Amsterdam te zien tot en met 18 september.

Lees ook:Matisse tot Malevich in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Czaar Peterhuisje Zaandam krijgt gift uit Rusland
Lees ook:Hermitage is een hit
Lees ook:Nieuwe Hermitage Amsterdam gaat op 20 juni open
Lees ook:‘Romanovs & Revolutie – het einde van een monarchie’ in Hermitage Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>