Kroning geeft jubeljaar Amsterdam extra glans

Amsterdam beleeft in 2013 een jubeljaar. Niet voor niets werd de stad door Lonely Planet uitgekozen als de op één-na beste stad om te bezoeken, na San Francisco. Het is de toeristensector niet ontgaan dat er in 2013 veel gebeurt in de hoofdstad. De grachtengordel bestaat 400 jaar, het Rijksmuseum heropent en dit jaar zijn er een aantal bijzondere verjaardagen en mijlpalen.  De kroning van een nieuwe koning op 30 april geeft het jubeljaar extra glans. Meteen na de bekendmaking ervan was er een run op hotelkamers in het centrum. Nu al zijn een aantal luxe hotels in de buurt van de Dam rond 30 april volgeboekt (Krasnapolsky, l’Europe en Victoria). De kroning is de kers op de taart; andere ingrediënten zijn:

 

De Amsterdamse Grachtengordel bestaat 400 jaar.

Koninklijk Theater Carré bestaat 125 jaar.

Concertgebouw en Koninklijk Concertgebouw Orkest (KCO) bestaan 125 jaar.

Rijksmuseum heropent na 10 jaar (13 april).

Van Gogh Museum bestaat 40 jaar en gaat 1 mei na een korte verbouwing weer open voor het publiek. Van Gogh werd 160 jaar geleden geboren.

Artis, de oudste dierentuin van Nederland, bestaat 175 jaar.

Afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden (1 juli).

Cultureel instituut Felix Meritis aan de Keizersgracht bestaat 225 jaar.

Amsterdam en Rusland hebben sinds 400 jaar handelsbetrekkingen met elkaar: in dat kader biedt de Hermitage van februari tot en met augustus de expositie De Tsaar en de Grachten. Het Czaar Peter Huisje in Zaandam pikt een graantje mee met Rusland-gerelateerde activiteiten.

Het Frans Hals Museum in Haarlem bestaat een eeuw en organiseert een  jubileumexpositie van 23 maart tot en met 28 juli.

En last but not least: natuurlijk zijn er ook nog de jaarlijks terugkerende evenementen, zoals 4 en 5 mei, het Holland Festival, de Canal Parade, het Grachtenfestival, de UITmarkt en de intocht van Sinterklaas.

Lees ook:Van Gogh museum sluit wegens verbouwing
Lees ook:Van Gogh Museum verhuist topstukken naar Hermitage
Lees ook:Museumpleinweekend in Amsterdam
Lees ook:Van Gogh-collectie hele verbouwing te zien in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Een fantastisch 2013!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>