De weg naar Van Eyck in museum Boijmans Rotterdam

Zaterdag 13 oktober 2012 tot en met 10 februari 2012 biedt museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam de tentoonstelling ‘De weg naar Jan van Eyck’. Hij geldt als dé vernieuwer van de Vlaams/Nederlandse schilderkunst. Zijn verfijnde techniek en natuurlijke weergave hadden grote invloed op de Europese schilderkunst en de ontwikkeling van schilderen met olieverf. Uiterst kostbare en fragiele werken van de meest geniale schilders van Europa zijn er te zien: niet alleen van Jan van Eyck (1390-1441), maar ook van tijdgenoten. Er zijn ruim 90 meesterwerken uit de Nederlandse, Franse en Duitse kunst rond 1400 te zien in museum Boijmans: schilderijen, maar ook beelden, goudsmeedwerken, miniaturen en tekeningen.

Een aantal werken komt uit de Gemäldegalerie van de Staatliche Mussen in Berlijn, partner van dit project. De expositie is ‘een kunsthistorische ontdekkingstocht’, belooft het Boijmans, met ‘de enige afbeeldingen die het Holland van de Vroege Middeleeuwen laten zien’. In Nederland is door de Beeldenstorm veel verloren gegaan, maar in het Boijmans zijn vrijwel alle overgebleven schilderijen uit deze periode bijeengebracht. Voor het eerst, maar omdat de panelen zo kwetsbaar zijn, waarschijnlijk ook voor het laatst. Tijdens de weg naar Van Eyck organiseert het museum activiteiten als lezingen, workshops, concerten, een kerkdienst en een familiedag. De Witte de Withstraat, onlosmakelijk met het Boijmans verbonden, staat ook in het teken van Van Eyck.

Lees ook:Witte de Withstraat ‘fysieke weg naar Van Eyck’ in Museum Boijmans Rotterdam
Lees ook:Museum Boijmans viert 90e verjaardag Co Westerik
Lees ook:Charley Toorop nog één week in Rotterdam te zien
Lees ook:Kokoschka ‘Mensen en beesten’ in museum Boijmans van Beuningen Rotterdam
Lees ook:Westfries Museum Hoorn: in 2005 gestolen kunst in Oekraïne opgedoken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>