Witte de Withstraat ‘fysieke weg naar Van Eyck’ in Museum Boijmans Rotterdam

De kunst ligt letterlijk op straat tijdens de tentoonstelling ‘De weg naar Van Eyck’ in Museum Boijmans Van Beuningen, van 13 oktober 2012 tot en met 10 februari. Boymans en de Witte de Withstraat zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: daarom wordt de winkel- en uitgaansstraat richting museum loopt omgedoopt tot ‘De fysieke weg naar Van Eyck’. Op straat worden grote afbeeldingen ‘geplakt’ met fragmenten van een van de schilderijen van de vooraanstaande Vlaamse schilder Jan van Eyck. Bezoekers lopen letterlijk over een weg geïnspireerd op zijn kunst naar het museum. Ondernemers laten zich inspireren tot speciale arrangementen, aanbiedingen en activiteiten in de stijl van Van Eyck (bron: persbericht).

 

Zo presenteert wijnbar ‘Het Eigendom’ een Vlaams kaasplateau en hangen er in het ‘Nieuw Rotterdams Café’ (NRC) panelen met details uit het werk van Van Eyck. Vlaamse mode is te vinden in kledingwinkel Margreet Olsthoorn en A Small Hotel biedt arrangementen met een overnachting, een uitgebreid Van Eyck ontbijt en een bezoek aan het museum. Kunstproducent Mothership zorgt ervoor dat Van Eyck ook op straat aanwezig is, in de vorm van stickers op stoeptegels met fragmenten uit een van de beroemde werken. Wie richting Boijmans loopt, komt door of in de buurt van één van de leukste straten van Rotterdam: de Witte de Withstraat: dé plek om te eten, te shoppen of te slapen voor of na een bezoek aan de expositie.

 

 Jan van Eyck was een Vlaamse schilder die veel heeft betekend voor de olieverftechniek. Zijn verfijnde techniek en natuurlijke weergave van de werkelijkheid hebben grote invloed gehad op de Europese schilderkunst. De weg naar Van Eyck laat zien welke kunstenaars Jan van Eyck inspireerden om tot zijn revolutionaire schilderstijl te komen. De tentoonstelling omvat ruim 90 verschillende werken, waaronder verschillende schilderijen, beelden, edelsmeedwerken, miniaturen en tekeningen van de belangrijkste Europese kunstenaars uit die periode. Een unicum vanwege de zeldzaamheid en kwetsbaarheid van de zes eeuwen oude werken.

Lees ook:De weg naar Van Eyck in museum Boijmans Rotterdam
Lees ook:Vallotton in Van Gogh Museum
Lees ook:Museum Boijmans viert 90e verjaardag Co Westerik
Lees ook:Paul Citroen nog één week in Zwolle te zien
Lees ook:Guggenheim Collectie in Cobra Museum Amstelveen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>