Topchoreograaf Rudi van Dantzig overleden

De Nederlandse topchoreograaf en ex-balletdanser Rudi van Dantzig is overleden. Hij werd 78 jaar. Van Dantzig leed al enige tijd aan kanker. Hij was één van de belangrijkste Nederlandse choreografen. Samen met Hans van Manen en Toer van Schayk heeft hij veel betekend voor de Nederlandse danskunst. Hij was huischoreograaf van Het Nationale  Ballet en maakte meer dan vijftig balletten. Zijn eerste ballet ‘Nachteiland’ ging in 1955 in première.

 

Zijn werken worden uitgevoerd door dansgezelschappen in de hele wereld. Van Dantzig kreeg verschillende prijzen, waaronder de Prix de la Critique in 1961 en de Choreografieprijs in 1956 (klik hier voor filmpje ‘Eerbetoon’ HNB aan Van Dantzig).  Hij begon zijn carrière als danser in de jaren 50. Hij was een van de oprichters van het Nederlands Dans Theater, In 1961 werd Het Nationale Ballet opgericht, waar hij al snel tot huischoreograaf werd benoemd. Van 1971 tot 1991 was hij artistiek leider van de company, die in 1986 verhuisde van de Amsterdamse Stadsschouwburg naar het Muziektheater. Van Dantzig was ook actief als schrijver. In 1986 debiteerde hij met de roman ‘Voor een verloren soldaat’, een autobiografisch boek over een Amsterdamse jongen die in de Tweede Wereldoorlog naar Friesland werd verstuurd. Daar ontdekt hij op zijn elfde zijn homoseksualiteit met een Canadese soldaat. Het boek werd in 1992 verfilmd.

Lees ook:Het Nationale Ballet eert Rudi van Dantzig
Lees ook:Eerbetoon aan Rudi van Dantzig
Lees ook:Herdenking Rudi van Dantzig
Lees ook:Het Nationale Ballet danst Romeo en Julia
Lees ook:Positioning ballet: eerste internationale balletconferentie in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>