Gala Christina Deutekom in Carré

Christina Deutekom,  viert dit jaar haar 80e verjaardag: reden om de Nederlands beroemdste sopraan uit de 20e eeuw te eren met een Gala, op woensdag 26 oktober 2011 in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Dan wordt de ‘Koningin van de nacht’ door vrienden uit het vak in het zonnetje gezet. Met medewerking van het Holland Symfonia Orkest zijn er optredens van Eva-Maria Westbroek, Ernst Daniël Smit, Marco Bakker, Henk Poort, Charlotte Margiono en het Koor van de Nederlandse Opera. Het gala begint om 19.00 uur. Tickets: zie website; de opbrengst gaat naar het Rode Kruis.

 

Deutekom vierde vorige eeuw triomfen in een repertoire dat in die tijd werd beheersd door internationale sterren als Maria Callas, Joan Sutherland en Montserrat Caballé. Haar beroemdste rol was de Koningin van de nacht in de opera ‘Die Zauberflöte’ van Mozart, door menig sopraan gevreesd vanwege de hoge noten. Haar vertolking werd internationaal opgepikt en in 1967 debuteerde ze ermee in de Metropolitan Opera (‘de Met’) in New York. Ze zong met alle grote tenoren van haar tijd. Ondanks internationale roem, trad ze graag op in eigen land, mede omdat heimwee haar vaak parten speelde. Daarnaast had de diva last van stevige plankenkoorts: zo erg, dat ze er uiteindelijk hartklachten van kreeg en in 1986 haar carrière moest beëindigen. Ze ging lesgeven, maar moest in 2004 ook daarmee stoppen, nadat ze een hersenbloeding had gehad.

Lees ook:Metropolitan Opera live in Tuschinski
Lees ook:Opera Maria Stuarda live vanuit New York bij Pathé
Lees ook:Metropolitan Opera New York live in negen bioscopen
Lees ook:Turandot van Metropolitan Opera live in bioscoop
Lees ook:Prinses Christina 65 jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>