Open Monumentendag 2011

Zaterdag 10 en zondag 11 september  2011 is het voor de 25e keer Open Monumentendag (editie 2013: klik hier). Meer dan vierduizend monumenten zijn dit weekend gratis toegankelijk. Sinds 1987 openen iedere tweede zaterdag van september monumenten gratis hun deuren; later werden dat twee dagen. Thema dit jaar is: ‘Nieuw gebruik – oud gebouw’. Herbestemming van monumenten sluit nauw aan bij de missie van Open Monumentendag: behoud, betekenis en herbestemming van monumenten. Oude gebouwen krijgen ongeacht hun leeftijd een nieuw leven, een nieuwe betekenis en kunnen daarmee een verbetering betekenen voor hun omgeving.

Veel van die gebouwen zijn beeldbepalend, zoals een kerk, of waren decennialang de grootste werkgever in de omgeving. Open Monumentendag legt een link tussen monumentale gebouwen en hun nieuwe functie, nieuwe betekenis of zelfs nieuwe omgeving. Open Monumentendag valt hier en daar samen met andere activiteiten. Zo houdt het havenstadje Elburg haar jaarlijkse Botterdagen (2012: klik hier), Breda het Stripfestival  en Leeuwarden het Hofstad Festival. In onder meer Maastricht wordt het nieuwe culturele seizoen geopend. Liefhebbers van orgels kunnen zaterdag hun hart ophalen tijdens de 10e editie van de Nationale Orgeldag die ieder jaar samenvalt met Open Monumentendag. Veel kerken in het land openen die dag hun deuren om het publiek te laten genieten van orgelconcerten; soms mogen ze er zelf op spelen.

Lees ook:Open Monumentendag 2010
Lees ook:Open Monumentendag 2014 – thema: op reis
Lees ook:Open Monumentendag 2012
Lees ook:Open Monumentendag 2009
Lees ook:Open Monumentendag 2016 – zaterdag 10 en zondag 11 september

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>