Thérèse Schwartze – De Nederlandse fine fleur geportretteerd

Zaterdag 12 februari tot en met 13 juni 2011 presenteert het Zwolse Museum de Fundatie op haar tweede locatie, Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe, de tentoonstelling ‘Thérèse Schwartze – De Nederlandse fine fleur geportretteerd’. Rond 1900 werd zij de ‘Koningin der Nederlandsche schilderkunst’ genoemd. Wilhelm Martin, destijds directeur van het Mauritshuis, schreef in 1920 in het herdenkingsboek over haar: ‘Een compleet overzicht van Thérèse’s oeuvre zou een teekenend beeld geven van de hofkringen en patriciërsgeslachten, van de werelden van wetenschap en kunst, van die der groote kooplieden en fabrikanten tusschen ongeveer 1878 en 1918’ (bron: persbericht).

 

Het is deze wereld die op de tentoonstelling centraal staat. Geëxposeerd worden een veertigtal schilderijen en pastels uit veelal particuliere collecties – waarvan een aantal voor het eerst te zien zal zijn. De tentoonstelling is gemaakt in nauwe samenwerking met Museum Van Loon te Amsterdam dat in dezelfde periode Thérèse Schwartze – De Amsterdamse fine fleur geportretteerd toont.

 

Thérèse Schwartze werd in 1851 geboren in Amsterdam en opgeleid door haar vader, de portretschilder Johan Georg Schwartze en aan de academies van München en Parijs. Schwartze stond bekend om haar gevoel voor stijl en elegantie en het vermogen haar modellen op indrukwekkende wijze in beeld te brengen. Haar virtuoze wijze van schilderen maakte Schwartze populair bij de bestuurlijke, financiële, intellectuele en culturele elite. Zij portretteerde het Nederlandse koningshuis, families van adel, de fine fleur – de meest gefortuneerde leden – van de samenleving.

 

Tegelijkertijd met de expositie in Museum de Fundatie-Kasteel het Nijenhuis presenteert Museum Van Loon in Amsterdam van 11 februari t/m 3 mei de tentoonstelling Thérèse Schwartze (1851-1918) – De Amsterdamse fine fleur geportretteerd. Samen geven beide exposities niet alleen een mooie kijk op de Nederlandse fine fleur, maar belichten ze ook het veelzijdige oeuvre van Thérèse Schwartze.

Lees ook:Portrettencollectie bij Museum Van Loon Amsterdam
Lees ook:Topjaar voor museum de Fundatie in Zwolle
Lees ook:André van Duin bij Beeld en Geluid Hilversum
Lees ook:Ed van Elsken in Stedelijk Museum Amsterdam
Lees ook:Amsterdam: Museum Van Loon geeft rondleidingen voor blinden en slechtzienden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>