Nederlands Film Festival 2010

Woensdag 22 september tot en met vrijdag 1 oktober 2010 vindt de 30e editie van het Nederlandse Film Festival (NFF) in Utrecht plaats (editie 2013: klik hier). Ter gelegenheid van dit jubileum is in Madurodam een Gouden Kalfje onthuld bij de Domtoren: het symbool van het festival, de grote prijs van de Nederlandse film. Woensdagavond 26 september loopt het défilé met Gouden Kalveren van het Museum Catharijneconvent door de binnenstad naar de Stadsschouwburg, waar vindt die avond een speciale lustrumavond plaatsvindt. Het NFF biedt een selectie van de beste films van eigen bodem van afgelopen jaar: meer dan honderd speelfilms, documentaires en korte films.

 

Er zijn 83 films genomineerd voor één of meer Gouden Kalveren, die vrijdag 1 oktober tijdens het Gala van de Nederlandse Film op de slotavond van het festival worden uitgereikt. Een jury beoordeelt en bekroont films in 18 categorieën. Programma en tickets: zie website. De openingsfilm is ‘Tirza’, de verfilming van de gelijknamige roman van Arnon Grunberg. Naast het filmprogramma presenteert het festival seminars, gesprekken en discussies rond de Nederlandse film, workshops, bijeenkomsten en debatten. Het festival begon in 1981 op initiatief van regisseur Jos Stelling en liep tot 1994 onder de naam ‘Nederlandse Filmdagen’. In het begin was het vooral een onderonsje voor vaderlandse filmmakers op één locatie. Tegenwoordig is het een mega evenement met locaties in de hele stad. Alle Nederlandse filmproducties van het jaar zijn te zien, waaronder een groot aantal premières. Sinds 1994 is er een ‘gast van het jaar’. In 2007 presenteerde het festival de Canon van de Nederlandse Film.

Lees ook:Nederlands Film Festival 2011
Lees ook:Nederlands Film Festival Utrecht
Lees ook:Nederlands Film Festival 2015 in Utrecht
Lees ook:Nederlands Film Festival 2009 in Utrecht
Lees ook:Nederlands Film Festival 2014 in Utrecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>