Open Monumentendag 2010

Zaterdag 11 en zondag 12 september 2010 is het voor de 24e keer Open Monumentendag (editie 2013: klik hier). De meer dan 3.000 open monumenten en activiteiten in het hele land zijn te herkennen aan een speciale vlag. Sinds 1987 openen iedere tweede zaterdag van september monumenten gratis hun deuren; later werden dat twee dagen. Thema dit jaar is: ‘De smaak van de 19e eeuw’: de eeuw met stormachtige ontwikkelingen die het aangezicht van Nederland voorgoed zouden veranderen. Er moesten nieuwe typen gebouwen komen voor de industrie, maar ook voor de opkomende burgerij. De 19e eeuw is bij uitstek de eeuw van de neostijlen: oude bouwstijlen in een ‘eigentijds’ jasje: de smaak van die tijd.

Open Monumentendag valt hier en daar samen met andere activiteiten. Zo viert het havenstadje Elburg haar jaarlijkse Botterdagen. In onder meer Utrecht wordt het nieuwe culturele seizoen geopend en‘alvast’ een autovrije zondag gehouden, die wereldwijd pas op 20 september plaatsvindt. Liefhebbers van orgels kunnen zaterdag hun hart ophalen tijdens de 9e editie van de Nationale Orgeldag, die ieder jaar samenvalt met Open Monumentendag. Veel kerken in het land openen die dag hun deuren om het publiek te laten genieten van orgelconcerten; soms mogen ze er zelf op spelen.

Lees ook:Open Monumentendag 2011
Lees ook:Open Monumentendag 2016 – zaterdag 10 en zondag 11 september
Lees ook:Open Monumentendag 2009
Lees ook:Open Monumentendag 2012
Lees ook:Open Monumentendag – 9 en 10 september

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>