Portretten Marte Röling in Museum Fundatie Zwolle

Dinsdag 19 januari 2010 opent  in museum de Fundatie in Zwolle de tentoonstelling ‘Marte Röling – Portretten van een Liefde’. Naast een portrettenreeks van Henk Jurriaans hangt er een uitgebreide keuze van recente schilderijen. Het is de eerste keer sinds lange tijd dat ze in een museum exposeert. Ze was 36 jaar samen met Jurriaans, toen hij in 2005 overleed. Na zijn dood schilderde ze zijn portretten als ‘hommage aan een grote liefde’, in felle kleuren en poses. Door telkens weer zijn portret te schilderen ‘kan ik me lekker op hem concentreren’, zei ze in De Groene Amsterdammer. Zondag 17 januari tijdens de officiële opening  benoemde minister Plasterk  haar tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Bij hun eerste ontmoeting in 1969 dacht Röling: ‘Dat is wat ik bedoel’. Een groots en meeslepend samenleven volgde. De onafhankelijk denker Jurriaans introduceerde in de jaren ’70 een aantal onconventionele opvattingen over psychologie en kunst. Zo verkocht hij zichzelf als ‘levend kunstwerk’ aan de stad Amsterdam aan en stond in 1975 als zodanig op de tentoonstelling ‘Amsterdam Koopt Kunst’ in het Stedelijk Museum. Hij was de man van gepeperde uitspraken (‘Ik ben oké, jij bent een lul’), excentrieke verschijningen (jurk, geschoren wenkbrauwen, lange jas) en dito gedrag (liet zich in een rolstoel voortduwen).

Hij hield er nog drie vrouwen op na, met wie ze gezamenlijk op het Groningse platteland woonden. Na Jurriaans dood zijn de dames bij elkaar gebleven en werken samen aan grote projecten. In de jaren ’80 nam de populariteit van Röling toe; Jurriaans ontpopte zich steeds meer als haar assistent. Ze staat bekend om haar grote schilderijen en beelden. Haar modetekeningen voor Het Parool en haar statieportretten van Koningin Beatrix maakten haar bij het grote publiek bekend. Röling zoekt in haar werk naar eigen zeggen naar schoonheid en ontroering. De tentoonstelling in De Fundatie is te zien tot en met 24 mei 2010.

Lees ook:Museum Fundatie Zwolle: Zie de mens – 100 jaar, 100 gezichten
Lees ook:Paul Citroen nog één week in Zwolle te zien
Lees ook:Museum De Fundatie Zwolle: grote tentoonstelling Neo Rauch
Lees ook:Tentoonstelling Paul Citroen in Zwolle
Lees ook:Ans Markus – ‘Als ik jou was’ in Museum De Fundatie Zwolle

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Portretten Marte Röling in Museum Fundatie Zwolle

 1. Fons Heijnsbroek

  Krijg zin in de expositie van Marte Röhling. Maar wat een rotzooi op jullie site. Haal die zooi er toch af, al die advertenties.

  groeten,

  fons

    /   Reply  / 
  1. erik feenstra

   Zonder advertenties heeft deze site geen ‘bestaansrecht’.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>