Bloemencorso Sint Jansklooster

Elke derde vrijdag van augustus trekt een bloemencorso door Sint0Jansklooster, dat tot de topdrie van ons land hoort: het Theatercorso (editie 2013: klik hier). Het dorp in de Kop van Overijssel is in de wijde omtrek vanwege dit corso bekend. De bewoners zijn al maanden van tevoren bezig met de voorbereidingen. Voor de versiering van de metershoge praalwagens worden vooral dahlia’s gebruikt. Op vrijdag 21 augustus 2009 vindt het Corso tweemaal plaats: om 14.00 en 20.30 uur. Vroeger organiseerde de plaatselijke Oranjevereniging jaarlijks een dorpsfeest ter ere van de verjaardag van koningin Wilhelmina met een optocht van versierde boerenwagens en verklede figuren. In 1968 werden voor het eerst ook bloemen gebruikt. De dorpsoptocht groeide uit tot een bloemencorso met landelijke uitstraling.Naast bloemen speelt theater op de wagens een grote rol bij de beoordeling voor de prijzen: wie krijgt de ereprijs voor overall de beste beoordeling en  wie krijgt de Gouden Dahlia, die de originaliteitprijs vervangt. Theater speelt op de wagens een grote rol: de laatste jaren wordt van de figuratie steeds meer geëist om een choreografie, musical of toneelvoorstelling uit te beelden. Voor de Theaterprijs let de jury vooral op aankleding, inleving en fysieke vaardigheden van de figuranten. Tijdens de avondcorso dingen alle verlichte corsowagens mee naar de Belichtingsprijs. De toeschouwers bepalen de Publieksprijs. TV Oost zendt de eerste ronde van het corso live uit. Zaterdag staat het dorp op zijn kop tijdens het Corsofestival en het Schuttersfeest. Donderdag trekt vanaf 19.00 uur het Kindercorso door de straten.

Lees ook:Bloemencorso Sint Jansklooster hoort bij de topdrie
Lees ook:Theatercorso Sint Jansklooster 2011
Lees ook:Bloemencorso Sint Jansklooster
Lees ook:Theatercorso Sint Jansklooster
Lees ook:Bloemencorso Sint Jansklooster

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>