Tentoonstelling Juliana in paleis Het Loo

Koningin Beatrix opent tijdens haar Koninginnedagbezoek in Apeldoorn op 30 april 2009 in paleis Het Loo de dubbele tentoonstelling ‘Juliana’, die tot en met 30 augustus is te zien. Op deze dag is het precies honderd jaar geleden dat koningin Juliana (1909-2004) werd geboren. Het eerste deel ‘Juliana, een wandeling door haar leven’ toont haar levensloop aan de hand van bijzondere voorwerpen uit haar persoonlijke bezit, zoals haar wieg, trouwjurk, beroemde vlinderbril, kostbare geschenken en hoge buitenlandse onderscheidingen. Ook zijn er veel foto’s en filmmateriaal te zien, onder andere uit het Koninklijk Huisarchief en van het paleis het Loo. Het tweede deel ‘Juliana in beeld’ laat het officiële gezicht van prinses en later koningin Juliana zien, zoals geschilderd en getekende portretten, borstbeelden, statiefoto’s, postzegels en munten.

 

De schilderijen komen niet alleen uit de eigen collecties, maar ook uit de grote hoeveelheden portretten die in stadhuizen en andere gebouwen in het hele land hingen. Ze tonen een staalkaart van de Nederlandse beeldende kunst en de grafische vormgeving van de 20e eeuw. In de Stallen staat het Koninklijk wagenpark van Juliana: een aardige staalkaart van de ontwikkeling van de techniek en de vormgeving van carrosserieën in de vorige eeuw. Elke zaterdag en zondag wordt om 15.00 uur de documentaire ‘Juliana in 70 bewogen jaren’ getoond, een film die werd gemaakt ter gelegenheid van haar 70e verjaardag op 30 april 1979. Entree op vertoon van toegangsbewijs; reserveren is niet mogelijk. Bij de expositie verschijnen twee rijk geïllustreerde publicaties: ‘Juliana’ en ‘Juliana in Beeld’. Daarnaast verschijnt 30 april het lijvige boekwerk ‘Het Koninklijk Fotoalbum‘, een indrukwekkend beeld van de Koninklijke Familie in de 20e eeuw. Het paleis en de tuinen zijn geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur en Tweede Pinkster(maan)dag. Tickets: zie website.

Lees ook:Juliana even terug op paleis Soestdijk
Lees ook:Fototentoonstelling Beatrix op Soestdijk
Lees ook:Defilé terug op Koninginnedag 2009
Lees ook:Poppenverzameling Juliana in paleis Het Loo
Lees ook:Paleis Het Loo: ‘Chapeau! de hoeden van Koningin Beatrix’

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Tentoonstelling Juliana in paleis Het Loo

  1. Pingback: Eropuit met Pinksteren 2009 | Eropuit

  2. Pingback: Dag van het Kasteel | Eropuit

  3. Pingback: Kerst bij de Oranjes in Paleis Het Loo | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>