Boekenweek 2009

De 74e Boekenweek vindt plaats van woensdag 11 tot en met zaterdag 21 maart 2009. Thema dit jaar is ‘Tjielp, tjielp, de literaire zoo’ (editie 2013: klik hier). Veel literaire auteurs gaven het dier een plaats in hun verhalen of gedichten, zoals George Orwell in ‘Animal Farm’ en Herman Melville in ‘Moby Dick’. Ook in de Nederlandse literatuur komen dieren voor, zoals in ‘Mijn leven als hond’ van Martin Bril, ‘Dagboek van een poes’ van Remco Campert en ‘Alle dierenverhalen’ van A. Koolhaas. En niet te vergeten non-fictieschrijvers met een grote passie voor dieren, zoals Midas Dekkers. De boekenweek promoot sinds 1932 tien dagen in maart het (Nederlandse) boek, met lezingen, signeersessies en debatten in het hele land.

 

De meeste boekwinkels geven bij besteding van tenminste € 11,50 het Boekenweekgeschenk cadeau. Openbare Bibliotheken doen dat ook, bij inschrijving als nieuw lid. Ieder jaar schrijft een andere auteur het geschenk, dit jaar schreef Tim Krabbé (Amsterdam, 1943) ‘Een tafel vol vlinders’. Naast schrijver was hij vroeger topschaker en wielrenner. Zondag 15 maart 2009 kan iedereen vrij reizen in alle binnenlandse treinen (2e klas) met het boekenweekgeschenk op zak. De Nederlandse Spoorwegen is hoofdsponsor van de Boekenweek, maar bij de andere vervoersmaatschappijen kan iedereen die dag ook gratis met de trein, op vertoon van het geschenk. Sinds 1987 wordt ieder jaar ook een Boekenweekessay geschreven, naar aanleiding van het thema van de Boekenweek. Midas Dekkers schreef ‘Piep, een kleine biologie der letteren’.

 

Sinds 1947 wordt de Boekenweek geopend met het Boekenbal in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Vooral uitgeverijen bepalen wie naar binnen mag: het bal heeft dan ook een elitaire reputatie. Op het bal ontstaan nogal eens relletjes, daarna breed uitgemeten in de pers. Dit jaar vindt het bal plaats op dinsdag 10 maart. Sinds 2002 vindt in Paradiso een alternatief Boekenbal plaats, uit protest tegen het uitnodigingenbeleid en het feit dat het bal amper nog over literatuur gaat. Dit jaar staat de Friese literatuur en muziek centraal.

Lees ook:Boekenweek 2011 – Geschreven portretten
Lees ook:Boekenweek 2014 gaat van start met Boekenbal
Lees ook:Boekenweek 2010
Lees ook:Boekenweek 2017 – thema ‘Verboden vruchten’
Lees ook:Boekenweek 2015 – ‘Waanzin, te gek voor woorden’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>