Museum Diorama Nunspeet afgebrand

Het achterste gedeelte van het natuurhistorische museum Veluws Dioama in Nunspeet is door brand verwoest: de collectie is grotendeels verloren gegaan. Het museum herbergde een zeldzame collectie oude klederdrachten, poppen, doopjurken -en mutsjes en opgezette dieren die op de Veluwe voorkomen. Het museum was gevestigd in een gerestaureerde boerderij met rieten kap aan de Marktstraat in het centrum van Nunspeet. De oorzaak van de brand, die omstreeks tien uur vanmorgen ontstond, is nog niet bekend. De brandweer wist het woongedeelte van de boerderij te behouden.

 

Het is het derde museum in twee jaar tijd dat afbrandt. In Amersfoort ging oktober 2007 het Armando Museum in vlammen op, in Steyl vorig jaar het Schutterij Museum en in Delft het  Instituut Bouwkunde(met een zeldzame collectie maquettes). Uitgerekend vandaag vond in Arnhem een symposium over cultureel erfgoed plaats van de Mondriaan Stichting en het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV), naar aanleiding van deze branden. De conclusie was dat musea een prioriteitenlijst moeten opstellen van cultureel erfgoed, dat in geval van een ramp of een brand moet worden gered. De bandweer moet weten welke museumstukken het eerst gered moeten worden en waar die spullen dan naartoe kunnen. Verder moet elk museum moet zijn eigen rampenplan up-to-date houden.

Lees ook:Oorzaak brand Armando Museum blijft mysterie
Lees ook:Theater Helmond door brand verwoest
Lees ook:Van Nelle fabriek en Hoorn krijgen Europese prijs
Lees ook:Superdepot in Amersfoort voor 675.000 kunstwerken uit musea
Lees ook:Beatrix opent nieuw Armando Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>