Expositie Waterhouse in Groninger Museum

In het Groninger Museum is tot en met 3 mei de grootste overzichtstentoonstelling ooit van de Britse schilder John William Waterhouse (18549-1917) te zien. Hij werd in Rome geboren, verhuisde naar Londen en werd in 1870 toegelaten tot de Royal Academy of Arts. Het publiek was dol op  zijn rijk gekleurde, geladen afbeeldingen van mooie vrouwen. Waterhouse had een passie voor schoonheid en mooie vrouwen. Zijn melancholische afbeeldingen ontleende hij aan de Griekse en Romeinse Oudheid en auteurs als Boccaccio, Shakespeare en Dante.

 

Tegenwoordig wordt hij ‘Pre-Rafaëlliet‘ genoemd, maar in zijn tijd behoorde hij tot de modernen, die zich volledig bewust was van de spectaculaire vernieuwingen in Parijs in de tweede helft van de 19e eeuw. De Pre-Rafaëllieten (zij vonden dat de Renaissanceschilder Raffaël overgewaardeerd werd en grepen terug naar de tijd vóór Rafaël) waren de voorlopers van de Jugendstil. In zijn wereld van mythen en sagen liet hij zich ook inspireren door de lossere toon van het Franse impressionisme. Veel werken komen uit Engeland, Ierland, Australië, Canada en Taiwan.  De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de Royal Academie of Arts in Londen en het Montreal Museum of Fine Arts in het Canadese Montreal. Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Eerste kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten. Iedere vrijdagavond is het Groninger Museum net als onder andere het Van Gogh Museum in Amsterdam geopend tot 22.00 uur, met speciale activiteiten.

Lees ook:Rafaël in Teylers Museum Haarlem
Lees ook:Faillissement dreigt voor Groninger Museum
Lees ook:Stormloop voor Alma Tadema in Fries Museum Leeuwarden
Lees ook:Expositie ‘David Bowie Is’ in Groninger Museum verlengd tot 10 april
Lees ook:Frans Hals Museum: #MeToo had het er in de Gouden Eeuw druk mee gehad

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Expositie Waterhouse in Groninger Museum

  1. Pingback: Kinderactiviteiten kerstvakantie | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>