IDFA grootste documentairefestival ter wereld

De IDFA in Amsterdam  is het grootste documentairefestival ter wereld (2012: klik hier). Van donderdag 20 tot en met zondag 30 november 2008 vindt de 21e editie plaats rondom het Rembrandtplein (en elders) in Amsterdam: Pathé Tuschinski, Pathé de Munt, Escape, Openbare Bibliotheek Amsterdam en Filmmuseum. De centrale festivalkassa zit in de Cineac, schuin tegenover Tuschinski. Het festival begon op kleine schaal in 1988. Van woensdag 26 tot en met vrijdag 28 november is er een IDFA programma in LUX Nijmegen met tien films. Naast films zijn er talkshows en debatten (IDFA Media Talks), vier masterclasses in Escape, feesten en recepties: IDFA Lounge en IDFA Dance Nights in Escape. De toegang is gratis op vertoon van een filmkaartje. De Keuze van de Kijker is een onderdeel van het dagelijkse festivaljournaal op Nederland 2 met Twan Huys. Tot 28 november kan het publiek kiezen uit twintig films op het Beste Nederlandse Filmportret. Die film die gekozen wordt, is op 29 november om 23.25 uur op Nederland 2 te zien.

De Openingsfilm donderdagavond is ‘Enjoy Poverty’, één van de weinige documentaires van eigen bodem op het festival. Er dingen maar vier Nederlandse films op de tachtig mee in de competitie. In het belangrijkste onderdeel van de IDFA, de Joris Ivens Competitie, zit er één: Mercedes Stalenhoef met ‘Carmen meets Borat’. De drie andere competitieprogramma’s bevatten elk één Nederlandse film. Alleen wereldpremières komen voor selectie in aanmerking: films die al ergens hebben gedraaid, zijn uitgesloten. Daar is nogal wat kritiek op van filmmakers: ‘Wat maakt het uit of een Nederlandse film al in het buitenland te zien is geweest? Kan dat de IDFA bezoekers iets schelen?’ de winnaar van het Gouden Kalf voor de beste documentaire op het Nederlands Filmfestival in Utrecht, Coco Schrijber, vindt het ‘krampachtig: ik ken geen ander festival die zo’n eis stelt. Waarom vertoont de IDFA niet gewoon een jaaroverzicht van de beste Nederlandse documentaires?’ De organisatie is niet onder de indruk: ‘We doen het al tien jaar zo. Het festival in Utrecht vertoont een jaaroverzicht van beste documentaires. Het is zinloos om dat te herhalen, want iedereen heeft die films al kunnen zien.’

Lees ook:IDFA 2009 in Amsterdam
Lees ook:IDFA 2010 in Amsterdam
Lees ook:IDFA 2011 in Amsterdam
Lees ook:Woensdag 16 november begint IDFA
Lees ook:Woensdag 18 november begint IDFA 2015 in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>