Kunstweek, Kunststad & Kunstenaar van het Jaar

Tijdens de Kunstweek zetten meer dan 100 galerieën, kunstuitlenen en musea in het hele land hun beste beentje voor om beeldende kunst bij het grote publiek onder de aandacht te brengen, met allerlei activiteiten tot en met zondag 9 november. De Kunstweek kiest de Kunstenaar en Kunststad van het Jaar en brengt het Kunstweek Geschenk en het Kunstweek Boek uit. Verder zijn er de prijs voor Talent van het Jaar voor onder de 35 en de Briljanten Kunstenaar van het Jaar voor boven de 65 jaar. Die eer ging naar Armando (1929). Henk Helmantel (1945) is uitgeroepen tot Kunstenaar van het jaar. Hij ontving de eretitel bij de opening van de Kunstweek in het Stedelijk Museum Schiedam. Helmantel schildert vooral stillevens en interieurs van middeleeuwse kerkgebouwen.

Haarlem werd Kunststad van het Jaar. Van dertien gemeenten deed deze stad relatief het meeste om beeldende kunst onder de aandacht te brengen. Niet in absolute zin, want dan zouden kleine gemeenten nooit aan bod kunnen komen. Minister Plasterk van Onderwijs en Cultuur was aanwezig bij de uitreiking an de allereerste eretitel. Een jury uit de kunstwereld en het bedrijfsleven beoordeelde  hoe de genomineerde gemeenten  kunstbeleving stimuleren door middel van geld, diensten en andere steun. Haarlem biedt volgens de jury het hele jaar door een interessant programma, van Stripdagen tot Kunstlijn Haarlem (2013: klik hier). Dat vindt dit weekend voor de 23e keer plaats, met ruim 200 deelnemers op 170 locaties. Tweede en derde werden Vlissingen en Bergeijk. De verkiezng is zo’n succes, dat wr volgend jaar weer een verkiezing komt.

Lees ook:Tot en met zondag 15 november: Nationale Kunstweek
Lees ook:Kunstweek 2013
Lees ook:Marlene Dumas kunstenaar van het jaar 2015
Lees ook:Nationale Kunstweek 2017
Lees ook:Art Amsterdam 2011 in de RAI

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>