Nederlands Film Festival Utrecht

De laatste week van september staat Utrecht ieder jaar in het teken van de Nederlandse film en de Nederlandse filmprijs : het Gouden Kalf. Woensdag 24 september opent de 28e editie van het Nederlands Film Festival (editie 2012: klik hier) met de première van ‘Het echte leven’ van Gouden Kalfwinnaar Robert Jan Westdijk in de Stadsschouwburg van Utrecht. Op deze openingsavond reikt de burgemeester van Utrecht de Filmprijs van de stad Utrecht uit. Het festival wordt traditiegetrouw afgesloten met het Gala van de Nederlandse Film (met filmbal na): op deze avond worden de Gouden Kalveren en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek uitgereikt.

 

 

 Dit jaar staat er een Gouden Kalf van 4 meter hoog (in brons) voor de schouwburg van Theo Mackaay, die in 1980 de kleine versie van de award maakte. In Utrecht komen ruim 125.000 bezoekers tot en met vrijdag 3 oktober kijken naar Nederlandse films, documentaires, korte films en televisiedrama, talkshows en voor de feesten of om lekker te eten. Er zijn seminars voor profs, workshops, discussies, middelbare scholieren maken een film en praten met makers, studenten presenteren hun eindexamenproducties. Programma en tickets: zie website.

Het festival begon in 1981 op initiatief van regisseur Jos Stelling en liep tot 1994 onder de naam ‘Nederlandse Filmdagen’, in het begin  een onderonsje voor vaderlandse filmmakers op één locatie. Tegenwoordig is het een mega evenement met locaties in de hele binnenstad. Alle Nederlandse filmproducties van het jaar zijn te zien, waaronder een groot aantal premières. Sinds 1994 is er een ‘gast van het jaar’. In 2007 presenteerde het festival de Canon van de Nederlandse Film. Voor doven en slechthorenden zijn er voor het eerst speciale vertoningen op 27, 28 en 29 september, met ondertiteling, een tolk en ringleiding.

 

 

Lees ook:Nederlands Film Festival 2014 in Utrecht
Lees ook:Nederlands Film Festival 2017 – 20 t/m 29 september
Lees ook:Woensdag 21 september: start Nederlands Film Festival 2016 in Utrecht
Lees ook:Nederlands Film Festival 2009 in Utrecht
Lees ook:Nederlands Film Festival 2015 in Utrecht

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Nederlands Film Festival Utrecht

  1. Pingback: IDFA grootste documentairefestival ter wereld | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>