Oerol Festival Terschelling

Van vrijdag 13 tot en met zondag 22 juni 2008 vindt op Terschelling het jaarlijkse Oerol Festival  plaats (editie 2013: klik hier). ‘Oerol’ is in het dialect op dit waddeneiland ‘overal’ en stamt af van een oude gewoonte: als  het voorjaar aanbrak en het vee weer buiten kon grazen, liepen de beesten ‘oerol’. Sinds 1982 staat ieder jaar in juni tien dagen lang ’oerol’ op Terschelling locatietheater: theater, beeldende kunst, muziek en raakvlakken. De filosofie van het festival is dat het eiland inspireert. Op ruim 60 plekken realiseren professionals tijdelijke theaterlocaties: in een tent, een bunker, een schuur. Het schuurtjestheater is inmiddels een begrip op het Oerol. Of buiten: het straattheater is de bakermat van het festival en ontbreekt zeker niet; of bos, duinen, strand, een weiland. Muziekpodia in de kroegen en openluchtpodia op de festivalterreinen Groene Strand en Westerkeyn maken het festival compleet.

Zie ook ‘Ameland Beach Rugby Festival‘.

De oprichter en artistiek directeur van het festival, Jaap Mulder, is benoemd tot Franse Ridder in de Orde der Kunst & Letteren. Volgens Mulder onderstreept dit de internationale faam van Oerol. Een paar jaar geleden was hij al benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Met ‘Oerol Late Night’ doet de AVRO op televisie rechtstreeks verslag van het festival. Van 15 tot en met 20 juni op Nederland 2 om 23.20 uur. Uitgangspunt van de uitzendingen is dat bekende Nederlanders als Brigitte Kaandorp, of tatookunstenaar Henk Schiffmacher, een dag lang op pad gaan op Oerol, voorstellingen bijwonen en theatermakers, artiesten en eilandbewoners ontmoeten.

Lees ook:Oerol op Terschelling: 9-18 juni
Lees ook:Terschelling: het is weer tijd voor OEROL
Lees ook:Oerol locatietheater festival op Terschelling – 10 t/m 19 juni
Lees ook:Oerol Festival 2013 op Terschelling
Lees ook:Oerol Festival 2012 op Terschelling

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Oerol Festival Terschelling

  1. Pingback: Friese Havendagen Harlingen | Eropuit

  2. Pingback: Schuttevaer race: zeilen, fietsen en lopen | Eropuit

  3. Pingback: Ameland Beach Rugby Festival | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>