Schrijver en schilder Hugo Claus overleden

Schrijver, dichter, toneelschrijver, vertaler en schilder Hugo Claus is vanmiddag overleden in het Middelheim Ziekenhuis in Antwerpen. Hij werd 78 jaar. Uitgeverij ‘De Bezige Bij‘ maakte zijn overlijden bekend. Claus leed aan de ziekte van Alzheimer. Hij heeft volgens de uitgeverij zelf het moment van zijn dood bepaald en had om euthanasie gevraagd. De literaire duizendpoot laat een indrukwekkend oeuvre na: 15 romans, 5 verhalenbundels, 5 novellen, ongeveer 70 gedichtenbundels, zo’n 50 toneelstukken en 6 filmscenario’s. Hij won tal van literaire prijzen. In 1986 kreeg hij de Prijs der Nederlandse letteren. Hij was volgens de uitgever ruim een halve eeuw ‘het hart van De Bezige Bij’.

Hugo Claus werd in 1929 geboren. Toen hij 18 maanden oud was, stopten zijn ouders hem weg in een kostschool; daar bleef hij tot zijn elfde. Die periode zou diepe sporen nalaten in zijn werk. Hij debuteerde in 1947 met de dichtbundel ‘Kleine reeks’. Claus zag zijn gedichten als de kern van zijn werk. Tot zijn meest bekende dichtbundels behoorden ‘De Oostakkerse gedichten’ en ‘De sporen’. In 1983 verscheen: ‘Het verdriet van België’, dat als een van zijn belangrijkste werken wordt gezien. Volgens kenners had hij daarvoor de Nobelprijs voor de Literatuur moeten krijgen. Ook op toneelgebied was hij zeer productief. En aantal van zijn romans werden bewerkt tot films, zoals ‘Het sacrament’ en ‘De verlossing’, waarover hijzelf de regie voerde. De voorbije jaren schilderde hij vooral. Twee jaar geleden had hij een overzichtstentoonstelling in het Cobra Museum in Amstelveen. Henk Kraaima, directeur van de CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) beschouwt Claus als ‘de absolute top van de Vlaams-Nederlandse literatuur van na de Tweede Wereldoorlog’.

Lees ook:Boekenweek 2009
Lees ook:Actrice Kitty Courbois (79) is overleden
Lees ook:Tiende Nederlander krijgt Nobelprijs Natuurkunde
Lees ook:Treinverkeer Amsterdam weer normaal
Lees ook:Toneelschrijver Harold Pinter overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>