‘Go China’ in Groningen en Assen


Het Groninger Museum en het Drents Museum in Assen staan dit jaar in het teken van China. De Olympische Spelen vinden in augustus in Peking plaats. Zaterdag 2 februari gaf minister Verhage van Buitenlandse Zaken in Assen het startsein van een samenwerkingsproject tussen beide musea, waar vier jaar voorbereiding aan voorafging: ‘Go China! Assen-Groningen’. Het project telt vijf spectaculaire tentoonstellingen over de geschiedenis van China van de vroegste tijd tot nu. Exposities van archeologie, architectuur, avant-gardekunst en Chinese hedendaagse kunst, tonen de veelzijdige en rijke cultuur van China.

In het Drents Museum zijn tot 31 augustus beelden en grafgiften te zien uit China: veertien originele beelden van het wereldberoemde terracottaleger van Xi’an. De beelden komen uit een grafmonument van de eerste Chinese keizers. De eerste keizer van China leefde ruim 200 v.C en kreeg meer dan 8000 soldaten van aardewerk mee in zijn graf. De beelden werden in 1974 ontdekt. De ruim 200 tentoongestelde grafgiften zijn van goud, jade en brons. De beelden worden voor het eerst in Nederland tentoongesteld. Na 31 augustus gaan de beelden en grafgriften naar het Belgische Maaseik. De eerste dag van de tentoonstelling in Assen trok meteen veel publiek.

Het Gronings Museum werd volledig ingericht voor ‘Go China’ en toont tot en met 11 november archeologische bronzen objecten uit het Shanghai Museum, Chinese hedendaagse kunst en avant-gardekunst uit de jaren 80 en 90. Kees Twist, directeur van het Groninger Museum, zegt ’apetrots te zijn.’ 

Lees ook:Museumbezoek blijft het goed doen
Lees ook:Koningin heropent Drents Museum Assen
Lees ook:Expositie Chinese Terracotta Warriors in Den Haag
Lees ook:Beeld Lenin in Assen geplaatst
Lees ook:Dode Zeerollen in Drents Museum Assen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Go China’ in Groningen en Assen

 1. Duveltje

  Ik ga wel kijken, maar wordt er nog wat gedaan aan mensenrechten in China?

    /   Reply  / 
 2. erik feenstra

  Ik denk niet direct bij ‘Go China’.
  Maar hier en daar zijn wel de eerste kritische geluiden te horen over de mensenrechten en deelname aan de Olympische Spelen in Peking.

    /   Reply  / 
 3. Pingback: Events in the Netherlands, March 2008 | Eropuit

 4. Pingback: Museumbezoek blijft het goed doen | Eropuit

 5. Pingback: Assen Dutch TT: ‘Monaco voor motoren’ | Eropuit

 6. Pingback: Chinees Nieuwjaarspektakel in Den Haag | Eropuit

 7. Pingback: Kroonprins opent Keukenhof – thema Olympische Spelen | Eropuit

 8. Pingback: Expositie Chinese Terracotta Warriors in De nHaag | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>