Noodklok voor religieus erfgoed

‘Door ontkerkelijking staat het religieus erfgoed enorm onder druk’, aldus Pieter van Volenhoven. Hij opende donderdag 17 januari op het Domplein in Utrecht het Jaar van het Religieus Erfgoed, waarin kerken, moskeeën, kloosters en begraafplaatsen aandacht krijgen. Hij deed dat door een klok te luiden op het Domplein. Op dat moment luidden in heel Nederland kerkklokken. Met 35.000 kilo ijs, dat eind november was ingevroren, is op het Domplein een ijskapel gemaakt: een reconstructie van de Heilige Kruiskapel uit 695 van missionaris Willibrord. De grootte van de ijskerk is de helft van de oorspronkelijke kapel: anders zou de bodem met archeologische resten te zwaar worden belast.

Van Vollenhoven zei bij de opening dat ‘overheden en kerkbesturen de handen ineen moeten slaan om religieus erfgoed in ons land veilig te stellen.’ Markante gebouwen maken plaats voor een kantoor, parkeergarage of flat. De bijbehorende interieurs en kunstvoorwerpen verdwijnen. In dit Jaar van het Religieus Erfgoed moet duidelijk worden wat religieus erfgoed kan betekenen: schoonheid, ontmoeting, een deel van onze geschiedenis. 

Die avond vertelde van Vollenhoven in het tv-programma ‘De Wereld Draait Door’ dat er van de oorspronkelijke 19.000 kerkgebouwen 9000 over zijn. Daarvan staan er 6000 leeg; 3000 doen nog dienst als kerk. 'Het kost veel geld, maar we moeten met elkaar bekijken welke van die leegstaande kerken we voor de eeuwigheid willen bewaren. Ik ben er altijd van uitgegaan dat een mooi gebouw blijft bestaan.’

Lees ook:Delft Chamber Music Festival
Lees ook:1001 Inventions in teken van Erfgoeddagen – tentoonstelling zet multiculti erfgoed in de schijnwerpers
Lees ook:Feest Slachtofferhulp en Pieter van Vollenhoven in Beatrix Theater
Lees ook:Donkere wolken pakken samen boven Moluks Museum
Lees ook:Festival Summer Darkness 2010 in Utrecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>