Eibertjesdag 2015 in Nunspeet

Vrijdag na Hemelvaartsdag is het Eibertjesdag in Nunspeet: een jaarlijkse braderie met folkloristische kostuums, dansen en oude ambachten (2016: klik hier). Het evenement is de start van het toeristenseizoen. ‘Eibertje’ leefde rond 1850 in Vierhouten en liep elke week naar Nunspeet om daar eieren te verkopen. Het zogenaamde ‘Eibertjespad’ tussen Vierhouten en Nunspeet bestaat nog altijd. Vrijdag 15 mei komen voor de 23e keer circa 25 groepen uit alle windstrepen met honderden mensen in klederdracht naar Nunspeet op de Noord-Veluwe.

Dat gebeurt op meer plekken in Nederland, maar Nunspeet is ieder jaar zo ongeveer de eerste. Om 10.00 uur opent in het centrum de jaarlijkse braderie met meer dan 200 kramen, folkloristische kostuums en accessoires, dansen en oude ambachten. De dag begint met een optocht door het dorp van alle deelnemende folkloregroepen, die start bij de Wheme, Ds. De Bouterlaan. De hele dag zijn er op het podium op het martkplein shows en demonstraties met klederdrachten. Verder is er live koormuziek en zijn er groepen die oud-Hollandse dansen laten zien op verschillende plekken in het dorp. Om 16.00 uur treden ze samen op het marktplein op. Daar zijn ook demonstraties van oude ambachten. Op de Laan/Eperweg staan oude tractoren te pronken en op de Stationslaan worden schapen geschoren.

Lees ook:Vrijdag 6 mei: 24e Eibertjesdag in Nunspeet
Lees ook:Eibertjesdag Nunspeet
Lees ook:Eibertjesdag 2013 in Nunspeet
Lees ook:Eibertjesdag 2014 in Nunspeet
Lees ook:Eibertjesdag 2012 in Nunspeet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>