Eibertjesdag 2014 in Nunspeet

Iedere vrijdag na Hemelvaartsdag is het Eibertjesdag in Nunspeet: een jaarlijks terugkerende braderie met folkloristische kostuums, dansen en oude ambachten (2015: klik hier). ‘Eibertje’ leefde rond 1850 in Vierhouten en liep elke week naar Nunspeet om daar eieren te verkopen. Het zogenaamde ‘Eibertjespad’ tussen Vierhouten en Nunspeet bestaat nog altijd. Vrijdag 30 mei komen voor de 22e keer honderden mensen in klederdracht naar Nunspeet op de Noord-Veluwe voor het hoogtepunt van de dag; de optredens van de folkloregroepen in het dorpscentrum.

Dit jaar komen er ruim twintig folkloregroepen, meer dan 200 personen. Er zijn meer plekken in Nederland waar dit gebeurt, maar Nunspeet biedt ieder jaar een de van eerste grote evenementen in deze reeks. Om 10.00 uur begint de dag met een optocht door het dorp van alle deelnemende folkloregroepen, die start bij de Wheme, Ds. De Bouterlaan. Na de opening van de dag door de burgemeester is er van 10.30 tot 16.30 uur een non-stopprogramma van groepspresentaties en volksdansen. De braderie met ruim 200 kramen is er van 10.00 tot 21.00 uur. Op het Marktplein zijn demonstraties van 15 oude ambachten, zoals de bezembinder, klompenmaker, sigarenmaker, mandenmaker en pottenbakker. Op de Laan/Eperweg staan 15 oude tractoren en de Stationslaan wordt bevolkt door schapen, met een schaapscheerder en demonstraties met een schaapshond. De Dorpskerk is open en er is biedt om 12.00 uur een orgelconcert.

Lees ook:Eibertjesdag 2013 in Nunspeet
Lees ook:Eibertjesdag 2015 in Nunspeet
Lees ook:Vrijdag 6 mei: 24e Eibertjesdag in Nunspeet
Lees ook:Eibertjesdag 2012 in Nunspeet
Lees ook:Eibertjesdag Nunspeet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>