Elfde van de elfde (november): begin carnavalsseizoen

Zaterdag 11 november, op de elfde van de elfde, om precies 11.11 uur (het ‘gekkengetal’), begint het  carnavalsseizoen. Niet iedere carnavalsstad doet eraan mee, maar in de regel is dit de aftrap naar carnaval. De grote Brabantse steden houden vast aan deze datum, maar veel carnavalsverenigingen organiseren het weekend ervoor een bal, feest of zitting. Hier en daar vieren verenigingen op de avond ervoor een soort oudejaarsavond. In veel plaatsen wordt op de elfde van de elfde de nieuwe prins carnaval bekendgemaakt.   

Bij zowel het Rijnlandse carnaval (Limburg en Oosten van Noord-Brabant) als het Bourgondische carnaval (Noord-Brabant en Oostelijk Zeeuws Vlaanderen) speelt de elfde van de elfde een grote rol. Op deze dag komen de Raden van Elf voor het eerst bijeen om alles voor te bereiden. Tussen 11 november en het eigenlijke carnaval zijn er regelmatig feesten. Het getal 11 was altijd al het ‘gekkengetal’. Een paar getallen: 11 november is exact 40 dagen voor 21 december, de kortste dag. Carnaval luidt de jaarlijkse vastentijd in, die 40 dagen voor Pasen begint (zondagen niet meegerekend). Komend jaar is het op 1 en 2 april Pasen. Aswoensdag – het begin van de vastentijd – valt op woensdag 14 februari, dus is het carnaval vanaf zaterdag 10 februari. De elfde van de elfde is ook de naamdag van Sint-Maarten, wanneer kinderen verkleed van deur tot deur gaan en zingen voor snoep. Veertig dagen hierna is het kerstmis, en ook Sint Maarten luidde vroeger een periode van vasten in: van veertig dagen tot kerst.

Lees ook:Elfde van de elfde: het Carnavalsseizoen gaat beginnen
Lees ook:Elfde van de elfde: op 11 november begint het Carnavalsseizoen
Lees ook:Elfde van de elfde: opening Carnavalsseizoen
Lees ook:Elfde van de elfde – aftrap carnavalsseizoen
Lees ook:Opening carnavalsseizoen 2012-2013

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>