Netwerk Zuiderzeecollectie presenteert: reizende tentoonstellingen

Vanaf zaterdag 4 november is de eerste tentoonstelling te zien van Netwerk Zuiderzeecollectie. Acht musea werkten sinds oktober 2016 samen aan twee reizende tentoonstellingen, met als doel de geschiedenis en cultuur van het Zuiderzeegebied te laten zien. De tentoonstellingen zijn te zien op verschillende locaties aan de voormalige Zuiderzee. Jong gekleed, oud gedaan en Boten bij de vis zijn het resultaat van een intensieve samenwerking. Jong gekleed, oud gedaan is vanaf 4 november te zien in het Huizer Museum. Boten bij de vis opent voor het eerst haar deuren op 13 januari in het Stadsmuseum Harderwijk (bron: persbericht).

Jong gekleed, oud gedaan

De klederdrachten, gebruiken en rituelen rondom de Zuiderzee zijn zeer gevarieerd. In de tentoonstelling Jong gekleed, oud gedaan ontdek je verschillende kledingvormen, gebruiken en rituelen van mensen die er leefden en werkten. Kleding was een belangrijke uiting van cultuur en identiteit in de Zuiderzeeregio. Aan de kleding kon je niet alleen zien waar iemand vandaan kwam, het vertelde ook meer over de levensfase en belangrijke gebeurtenissen in het leven van de drager. In de tentoonstelling Jong gekleed, oud gedaan gaat de bezoeker op reis van Huizen naar Dokkum, via Spakenburg naar Wieringen. Elke regio toont kledingstukken, gebruiken en rituelen uit een andere levensfase.

Boten bij de vis
Voor de bewoners van het Zuiderzeegebied was visserij een belangrijke bron van inkomsten. Hiervoor waren goede schepen van essentieel belang. Boten bij de vis vertelt over de schepen die op de Noord- en de Zuiderzee voeren. We reizen van de werf waar het schip gebouwd werd, naar het gebruik als vissersschip, tot aan het einde op een ‘scheepskerkhof’. Er werd zowel op de Noord- als op de Zuiderzee gevist. Waar en waarop je viste bepaalde wat voor schip je nodig had. Volendam, Monnickendam en Spakenburg stonden bekend om hun botters, terwijl vissers zich tot Friese scheepswerven richtten voor blazers en Wieringer aken. In de tentoonstelling Boten bij de vis zie je modellen van schepen die op de Zuiderzee voeren, uniek beeldmateriaal van scheepswerven en originele objecten die gebruikt werden in de visserij in de periode voor de bouw van de Afsluitdijk.

Over Netwerk Zuiderzeecollectie
Netwerk Zuiderzeecollectie is een samenwerkingsverband van 22 organisaties die alle erfgoed van de Zuiderzee beheren en ging van start in oktober 2016. Het richt zich op het gezamenlijk vertellen van een veelomvattend verhaal over de Zuiderzee. De deelnemende instellingen werken samen aan een digitale presentatie van de collecties, het uitwisselen van kennis en ervaring, het stimuleren van bruikleenverkeer en het realiseren van Jong gekleed, oud gedaan en Boten bij de vis. De projecten worden mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Mondriaan Fonds, het VSBfonds, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap via Netwerk Digitaal Erfgoed, de Gemeenten Edam-Volendam, Bunschoten-Spakenburg, Waterland en Hoorn.

Lees ook:Netwerk Zuiderzeecollectie van start in Enkhuizen
Lees ook:Expositie Afsluitdijk in Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Lees ook:Zuiderzeemuseum Enkhuizen: Doe-activiteiten in de kerstvakantie
Lees ook:Lekkodagen 2008 Wijk bij Duurstede
Lees ook:Spekbakkentreffen in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>