Bijlmerramp – 25 jaar geleden

Woensdag 4 oktober is het 25 jaar geleden dat de Amsterdamse Bijlmer werd opgeschrikt door een enorme vliegramp. De ramp ging de geschiedenis in als de Bijlmerramp en ieder jaar vindt er bij de plek des onheils een herdenking plaats. Om zes minuten voor half zeven stortte een Israëlisch vrachtvliegtuig van El Al, een Boeing 747, neer op de flatgebouwen Groeneveen en Kruitberg, in het hart van de Bijlmer.

Er kwamen 43 mensen om, onder wie de drie bemanningsleden. Vele anderen raakten gewond. De crash sloeg een gat in de gevels van de flats, die daarna gedeeltelijk moesten worden gesloopt. Overlevenden en nabestaanden richtten na de ramp een herdenkingsplaats in: het Groeiend Monument ‘de boom die alles zag’, een mozaïektapijt, een promenade en een bloementuin. De herdenking begint woensdag om 17.00 uur in het Atrium van het CEC-gebouw, Bijlmerdreef 1289. Om 17.55 begint de stillen tocht naar de het Groeiend Monument. Om 18.35 uur wordt een minuut stilte gehouden, gevolgd door een kranslegging bij het monument. Stadszender AT5 blijkt de hele week terug op de ramp.

Lees ook:Amsterdam herdenkt Bijlmerramp
Lees ook:Herdenking Bijlmerramp
Lees ook:Herdenking watersnoodramp 1953
Lees ook:Koningin opent eerste Biënnale Bijlmer
Lees ook:Maandag 15 augustus: Indië-herdenking in Den Haag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>