Expositie ’100 jaar Marine Luchtvaartdienst’ in Aviodrome

Luchtvaartthema-park Aviodrome Lelystad presenteert de interactieve expositie ’100 jaar Marine Luchtvaartdienst’. De Marine Luchtvaartdienst werd in augustus 1917 opgericht en is officieel sinds 2008 uit dienst gesteld, maar niet opgeheven. Voor het 100-jarig jubileum heeft Aviodrome heldendaden en hoogtepunten uit 100 jaar Marine Luchtvaartdienst verzameld in een bijzondere expositie. Bezoekers ontdekken verhalen over spectaculaire hoogtepunten van de vliegende marinehelden en kunnen zelf hun vaardigheden testen met verschillende breinbrekers en actieve oefeningen. Daarnaast heeft Aviodrome speciaal voor deze gelegenheid in de binnenexpositie diverse vliegtuigtypes met een MLD achtergrond bij elkaar gebracht (bron: persbericht).

Bijzondere collectiestukken tentoongesteld
Twee collectiestukken zijn voor het eerst compleet te zien nadat ze de afgelopen jaren speciaal zijn gebouwd bij Aviodrome:

Van Berkel WA
Vijftien jaar heeft Stichting Neptune Association gewerkt aan de replica van de Van Berkel WA met registratienummer W57. Dit type watervliegtuig heeft van 1919 tot 1933 gevlogen voor de Marine Luchtvaartdienst en is gebouwd door de gelijknamige Nederlandse weegschaal fabrikant. Destijds beschikte de Marine nog niet over vliegdekschepen. Dit watervliegtuig werd met name ingezet om te patrouilleren en landde na haar missie naast het schip en werd vervolgens met een grote takel op het schip getakeld. De replica van de Van Berkel WA, die met uiterste precisie is nagebouwd, is vanaf 6 juli voor het eerst voltooid te bewonderen in expositie 100 jaar marine luchtvaartdienst.

Spyker V2
Het 1:1 model van de Spyker V2 met registratienummer C16 voorzien van de originele Thulin motor van de C16 en een propeller van dit model zijn voor het eerst compleet te aanschouwen in de expositie over de Marine Luchtvaartdienst. Deze Spyker V2 C16 werd door de Nederlandse vliegtuig- en autofabrikant Spyker gebouwd in 1918 als lesvliegtuig voor de Marine Luchtvaartdienst.

Vaardigheden testen op interactief parcours
Naast deze bijzondere collectiestukken en alle verzamelde hoogtepunten kunnen bezoekers in het interactieve deel van expositie zelf testen of zij het in zich hebben om een vliegende marineheld te worden. Daar voor is een speciaal parcours aangelegd, dat binnen in het museum begint met uitdagende breinbrekers waar veel concentratievermogen voor nodig is. Wanneer deze oefeningen zijn voltooid kunnen de deelnemers door naar de stormbaan, die Aviodrome speciaal voor deze expositie heeft laten aanleggen. De stormbaan bestaat uit verschillende uitdagende hindernissen waar onder andere inschattingsvermogen, uithoudingsvermogen, kracht en behendigheid op de proef wordt gesteld. Voor degenen die de volledige test succesvol afleggen en de kennisvragen goed beantwoorden heeft Aviodrome uiteraard een diploma als bewijs!

Lees ook:Bijzondere Marine Luchtvaartdienst vliegtuigen te zien in Aviodrome tijdens speciale editie Fly-in
Lees ook:Saab Support konvooi in protesttocht naar Muiden
Lees ook:Rescue Heroes bij Aviodrome Lelystad
Lees ook:Voorjaarsvakantie: vliegtuigjes vouwen in Aviodrome
Lees ook:Redden en blussen tijdens ‘Fly-in: Rescue Heroes’ bij Aviodrome Lelystad

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>