De Grebbelinie heeft er een icoon bij

Op 8 juli opent het nieuwe Grebbelinie Bezoekerscentrum op Fort aan de Buursteeg in Renswoude officieel haar deuren. In het nieuwe bezoekerscentrum kunnen bezoekers binnen én buiten op een interactieve manier kennismaken met de lange geschiedenis van deze ruim twee eeuwen oude verdedigingslinie, van het ontstaan en gebruik van de Grebbelinie tot de natuurbeleving en het historische en culturele erfgoed van nu. Hiermee wordt het overkoepelende verhaal van de betekenis van de Grebbelinie zichtbaar en toegankelijk gemaakt voor iedereen. Met het bezoekerscentrum heeft de Grebbelinie er een icoon bij. Op 28juni jl. is het centrum officieel geopend door  Prof. mr. Pieter Van Vollenhoven

-

Het bezoekerscentrum biedt een prachtige expositie over de Grebbelinie, het restaurant Grebbelounge waar de beleving van de Grebbelinie terugkomt op de menukaart, een kleine winkel en kantoorruimte. Het bezoekerscentrum bevindt zich op het Fort aan de Buursteeg, een van de grootste en belangrijkste verdedigingswerken van de Grebbelinie die loopt van Rhenen tot Spakenburg. De contouren van het fort zijn weer zichtbaar gemaakt en cultuurhistorische elementen op het fortterrein worden meegenomen in de verhaallijn. Het fort is wandelend te bereiken vanaf station Veenendaal – de Klomp door middel van een gloednieuw wandelpad. Op het terras van restaurant Grebbelounge kan de bezoeker genieten van kleine gerechten en goede koffie, om vervolgens de expositie van de Grebbelinie te bekijken. Daarna wacht de Grebbelinie op de bezoeker: het Fort aan de Buursteeg is het centrum van fiets- en wandelknooppunten. Fietsen zijn overigens op reservering beschikbaar vanaf het fort

-

Stoer, robuust én duurzaam

Het gebouw is ontworpen door Peter Elsevier Stokmans, Buro 3151 in samenwerking met Non Solus Architecten. De bouw van het bezoekerscentrum is in de zomer van 2016 gestart en uitgevoerd door Temmink Bouwprojecten. Het gebouw is stoer, robuust en duurzaam. Zo zijn onder meer zonnepanelen, thermische isolatie en een met pellet gestookte biomassa ketel geïnstalleerd. Het archetype van de gevel is geïnspireerd op militaire (bunker)bouw en is geluidwerend. Er is gebruik gemaakt van een prefab betonnen buitengevel, gestort op een bekisting van resthout. De structuur van het hout is in de buitengevel te zien. De glazen fortzijde biedt maximaal uitzicht over het terrein en het landschap

-

Geschiedenis komt tot leven 

Vanaf 8 juli is het bezoekerscentrum open voor publiek. Hier wordt de bezoeker ondergedompeld in eeuwenoude verhalen van de Nederlanders en hoe zij meer dan 200 jaar het vaderland verdedigden tegen de vijand, met water als vriend en bondgenoot. In de museale expositie binnen, en buiten op het fortterrein ontdekken bezoekers hoe het allemaal begon, en hoe het eindigde. Acht soldaten vertellen een eigen verhaal en door het ontdekken van hun persoonlijke verhalen komt de geschiedenis van de Grebbelinie door edutainment tot leven. De verhalen van de houten soldaten komen zelfs terug in het restaurant, waar de gerechten zijn afgestemd op de Spaanse, Franse, Duitse en Hollandse keuken. En, natuurlijk in de overweldigende natuur die zich er heeft ontwikkeld en talloze historische schatten zijn te vinden. Zo biedt het bezoekerscentrum Fort aan de Buursteeg een groot scala aan activiteiten, zelfs vergaderen in de thematiek van de Grebbelinie. Openingstijden van het bezoekerscentrum zijn van di t/m zo van 10.00 – 17.00 uur. De horeca is 7 dagen per week geopend vanaf 10.00 uur. Meer informatiewww.grebbeliniebezoekerscentrum.nl

-

Intensieve samenwerking

De opening van het bezoekerscentrum is een bekroning van een jarenlange en intensieve samenwerking tussen de provincies Utrecht en Gelderland, Staatsbosbeheer, Waterschap Vallei en Veluwe, Gebiedscoöperatie O-gen, Regio Foodvalley en de omliggende gemeenten Renswoude, Veenendaal en Ede. Staatsbosbeheer is eigenaar van het Fort aan de Buursteeg, de Gebiedscoöperatie O-gen coördineert de exploitatie en Restaurant Grebbelounge verzorgt de horeca.

-

Lees ook:Grebbeliniefestival
Lees ook:Grebbelinie wordt rijksmonument
Lees ook:Prins Willem-Alexander heropent Vesting van Hellevoetsluis
Lees ook:Van Nelle Fabriek Rotterdam genomineerd voor UNESCO Werelderfgoedlijst
Lees ook:VVV Zeeland introduceert nieuwe themaroute Lekker Schouwen-Duiveland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>