Zuiderzeemuseum: Zeg eens ‘Aaa’

De collectie gapers is sinds kort te zien in de vernieuwde presentatie Zeg eens Aaa van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Gehelmde politieagenten, brandweerlieden, donkere mannen met tulbanden, narren met bellen en zieken met een doek om het hoofd, ontdek ze in het apothekerspand in het buitenmuseum. In een tijd waarin er nog geen lichtbakken of groene neonkruisen bestonden én nog niet iedereen kon lezen, sierden deze grote diversiteit aan gapers de gevels van apotheken en drogisten in Nederland (bron: persbericht).

In het Zuiderzeemuseum bekijk je de grootste voor publiek toegankelijke collectie van grote gapers. Stichting MAG (Management voor Apothekers en de Gezondheidszorg) is trotse eigenaar van deze gapers, die in langdurig bruikleen zijn van het Zuiderzeemuseum. Bij een bezoek aan deze markante koppen ga je natuurlijk niet weg zonder zelf ook je tong uit te steken en een ‘gaperselfie’ te maken.

Ze zijn lachwekkend of zelfs meelijwekkend en tegelijkertijd ook exotisch en mysterieus. Allemaal staren ze roerloos voor zich uit; de mond wijd open met een uitgestoken tong. In de presentatie zijn 27 gapers te bekijken. Ontdek hier de geschiedenis van de verschillende gapers en allerlei weetjes over dit bijzondere fenomeen. Ben je nu al heel benieuwd naar de gapers? In samenwerking met de Stichting Farmaceutisch Erfgoed zijn de gapers 3D gefotografeerd en worden ze in het online Nationaal Farmaceutisch Museum tentoongesteld. Bekijk ze hier samen met gapers uit andere collecties.

Apotheek ‘De Groote Gaper’
Op de gevel van het apothekerspand in het buitenmuseum zie je een replica van de originele gaper die aan de gevel van drogisterij ‘De Groote Gaper’ in Hoorn heeft gehangen. De apotheek was tot 1978 in bedrijf, waarna het Zuiderzeemuseum eerst de pui van het pand verwierf. De bijbehorende gaper werd pas later in langdurig bruikleen gegeven en de originele gaper is dan ook in de presentatie te bekijken.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2016 heeft het museum deze hoge waardering behouden

Lees ook:Gitaarfestival in het Zuiderzeemuseum
Lees ook:Het Zuiderzeemuseum vult zich op Moederdag met klassieke muziek
Lees ook:Zuiderzeemuseum Enkhuizen: handen gezocht voor het nieuwe buitenseizoen
Lees ook:Flessenscheepjesweekend in Enkhuizen
Lees ook:Frisse wandeling door het Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>