Apeldoorn werd vandaag 72 jaar geleden bevrijd

Apeldoorn viert op tweede paasdag dat de stad op 17 april 1945 door de Canadezen werd bevrijd. De geallieerden verwachtten veel tegenstand met zware beschietingen, maar toen ze de stad binnenkwamen, waren bijna alle Duisters al verdwenen.

In de nacht van 16 op 17 april staken twee verzetslieden het Apeldoorns Kanaal over en vertelden de Canadezen dat er nog maar weinig Duisters waren achtergebleven. Dat moment staat beschreven op een gedenksteen bij het sluisje in het kanaal. Daarna trokken de bevrijders de stad binnen, bevrijdden de omliggende dorpen en trokken door een haag van feestvierende Apeldoorners richting Barneveld.

Lees ook:Koningin opent Máximakanaal bij Den Bosch
Lees ook:Koninklijk Huis heeft eigen YouTube kanaal
Lees ook:Nationale Tuinvogeltelling 2013
Lees ook:Warenhuisconcern V&D is na 129 jaar definitief verleden tijd
Lees ook:Vlissingen viert 700 jaar stadsrechten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>