Kleiburgflat Bijlmer maakt kans op Europese architectuurprijs

@Erik Feenstra

Lange tijd golden galerijflats uit de jaren zestig als toonbeeld van zielloos bouwen: snel, zakelijk en effectief. De Amsterdamse Bijlmer werd het afschrikwekkende voorbeeld hoe het mis kon gaan: de in de jaren ’60 ontworpen voorbeeldstad van de toekomst verwerd in de jaren ’80 tot een speelveld van junks en andere lieden die je ‘s avonds liever niet op straat tegenkwam.

In de Bijlmer, vanwege het negatieve imago ooit omgedoopt in ‘Amsterdam Zuidoost’ werden vrijwel alle beeldbepalende ‘honingraatflats’ gesloopt, om plaats te maken voor laagbouw. Ook flat Kleiburg stond tot zo’n zes jaar geleden op de nominatie om te worden gesloopt. Consortium DeFlat kocht het gebouw op voor het symbolische bedrag van 1 euro. Mensen konden voor een relatief lage prijs een casco als kluswoning kopen en er een appartement naar eigen smaak van maken. Er ontstond een run: voor 502 plekken waren bij 7000 aanmeldingen.

Nu dingt de flat mee naar de prestigieuze Europese architectuurprijs: de Mies van der Rohe-prijs, genoemd naar de beroemde Bauhaus-architect die ‘het nieuwe bouwen’ salonfähig maakte. De jury van de prijs van de Europese Unie bezoekt in april de vijf genomineerde gebouwen, waaronder de Kleiburgflat. Op 26 mei wordt in Barcelona de winnaar bekendgemaakt. Nederland won deze prijs nog nooit.

Lees ook:Kleiburgflat wint Dutch Design Awards
Lees ook:Nederlanders wonen graag in rijtjeshuis
Lees ook:Zwaargewonde bij explosie in flat in Utrecht
Lees ook:Zeker 1 dode na explosie flat Alphen aan de Rijn
Lees ook:Wooncomplex Rotterdam-Schiebroek onbewoonbaar verklaard?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>