Kabinet steunt Nationaal Holocaust Museum en Namenmonument

Het kabinet steunt twee initiatieven die het herdenken van de Holocaust en haar slachtoffers invulling geeft: het Nationaal Holocaust Museum en het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Het kabinet draagt 5,6 miljoen euro bij aan het museum en 2,3 miljoen aan het monument. Het museum is gevestigd in de voormalig Hervormde Kweekschool aan de Plantage Middenlaan.

In deze school werden in de oorlog 600 joodse kinderen gered die in de naastgelegen crèche gevangen werden gehouden, omdat de Hollandsche Schouwburg aan de overkant van de straat overvol was. Daar werden tienduizenden Joden samengebracht om op transport naar Westerbork – en verder naar de beruchte concentratiekampen – te worden gezet.

Tot nu toe hadden de ruim 102.0000 slachtoffers van de Holocaust geen eigen monument. Op het Namenmonument komen alle namen te staan van Nederlandse Joden, Sinti en Roma die omkwamen in de nazi-vernietigingskampen.  Aanvankelijk was het idee dat het in het Wertheim Park zou komen, achter het bestaande Auschwitz-monument van Jan Wolkers, maar na bezwaren van omwonenden moest de gemeente Amsterdam op zoek naar een alternatief. Uit 16 locaties werd de groenstrook langs de Weesperstraat achter de tuin van de Hermitage gekozen, op een steenworp afstand van de Synagoge, het Joods Historisch Museum en de Dokwerker.

Lees ook:Amsterdam krijgt Nationaal Holocaust Museum en Holocaust Namenmonument Nederland
Lees ook:Amsterdam krijgt Holocaustmonument
Lees ook:Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam
Lees ook:Zondag 29 januari: Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam
Lees ook:Auschwitz Herdenking in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>