Zuiderzeemuseum Enkhuizen: samenwerking BankGiro Loterij met vijf jaar verlengd

@Erik Feenstra

De BankGiro Loterij verlengt haar bijdrage aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen met vijf jaar. Sinds 2007 kreeg het museum ruim 5,5 miljoen euro ontvangen van de cultuurloterij. In 2016 is de samenwerking geëvalueerd en is besloten de relatie voort te zetten. In de periode 2017 tot en met 2021 kan het Zuiderzeemuseum wederom een jaarlijkse bijdrage tegemoet zien. De bijdrage is bedoeld ter ondersteuning van de museumcollectie en het toegankelijk maken van deze collectie voor het publiek (bron: persbericht).

Het museum toont het erfgoed van het dagelijks leven rondom de voormalige Zuiderzee. Michiel Verboven van de BankGiro Loterij: ‘Met de loterijbijdrage die wij dankzij onze deelnemers kunnen doen, worden de gebouwen in het buitenmuseum gerestaureerd. Daar blijven wij graag aan bijdragen met de voortzetting van de overeenkomst voor vijf jaar. Bovendien blijft het museum als partner van de loterij gratis toegankelijk met de BankGiro Loterij VIP-KAART.’ Volgens museumdirecteur Stephan Warnik kan het museum door de bijdrage ‘meer projecten realiseren’ en de collectie ‘in volle glorie tonen’ aan het publiek: ‘De afgelopen vijf jaar konden we dankzij de BankGiro Loterij belangrijke restauraties uitvoeren aan onder meer de molen, de scheepshelling en de kapel in het buitenmuseum.’

De BankGiro Loterij werft fondsen voor haar culturele partners en geeft bekendheid aan hun werk. Daarnaast wil de loterij cultuur toegankelijk maken voor een breed publiek. Met de BankGiro Loterij VIP-KAART kunnen alle deelnemers gratis naar 50 topmusea, krijgen ze korting op toneel, concerten, film, festivals en dierenparken en maken ze kans op VIP arrangementen. De BankGiro Loterij kon dit jaar dankzij haar deelnemers ruim 62,8 miljoen euro bijdragen aan cultuur in Nederland. Twee derde van dat bedrag gaat naar musea, molens en monumenten, een derde naar organisaties als het Prins Bernhard Cultuurfonds en het BankGiro Loterij Fonds, die beiden podiumkunsten, beeldende kunst, festivals, cultuurprojecten en concerten ondersteunen.

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2016 heeft het museum deze hoge waardering behouden.

Lees ook:Goed Geld Gala: genereuze bijdrage BankGiro Loterij voor culturele sector
Lees ook:BankGiro Loterij blijft EYE steunen
Lees ook:Zuiderzeemuseum Enkhuizen: Licht in de winter dankzij BankGiro Loterij
Lees ook:BankGiro Loterij steunt cultuur met 58 miljoen euro
Lees ook:BankGiro Loterij is een zegen voor musea

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>