Maria Ommegang Bergen op Zoom: dankstoet ter ere van Maria

@Erik Feenstra

De laatste zondag in juni - dit jaar zondag 26 juni – trekt ieder jaar een religieuze processie door de straten van Bergen op Zoom: Maria Ommegang, een dankstoet ter ere van Maria. In 1945 vond de processie voor het eerst plaats omdat de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog gespaard bleef. De stoet start om 15.00 uur op het Markiezenhof en is gebaseerd op een middeleeuwse ommegang, met historische groepen, Bijbelse taferelen, praalwagens en zang- en dansgroepen.

Zie ook: Sint Jansprocessie Laren

Aankleding van de circa duizend deelnemers en de theatrale manier van uitbeelding maken de verschillende onderdelen van de stoet tot een aantrekkelijk schouwspel. Hoofdthema is de uitbeelding van de 7 Vreugden van Maria. Volgens een legende werd rond 1400 op de schorren van de Schelde een koningscrucifix gevonden. Dat werd in optocht de stad binnengedragen en vanaf die tijd was er jaarlijks een ommegang, een waar volksfeest. De tocht groeide uit met taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament; daarnaast werd een aangekleed beeld van Maria meegedragen. In 1572 werd de Ommegang verboden. In 1942 riep de kapelaan van de Heilige Maagd Kerk op om een jaarlijkse Ommegang te organiseren als de stad behoed zou blijven voor oorlogsvernielingen. Dat gebeurde, en als dank trok op 15 augustus 1945 trok de eerste Ommegang door de straten van Bergen op Zoom.

Lees ook:Maria Ommegang 2015 in Bergen op Zoom
Lees ook:Maria Ommegang Bergen op Zoom 2010
Lees ook:Maria Ommegang 2011 Bergen op Zoom
Lees ook:Maria Ommegang Bergen op Zoom
Lees ook:Zondag 26 juni: Sint Jansprocessie Laren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>