IJmuiden in staat van paraatheid: mogelijk gevaarlijke WOII-bommen

De autoriteiten van IJmuiden zijn in verhoogde staat van paraatheid, omdat er de komende tijd gevaarlijke bommen uit de Tweede Wereldoorlog kunnen worden gevonden. Ze zouden kunnen ontploffen als iemand ze aanraakt. Dat heeft de burgemeester van Velsen donderdagochtend in een persconferentie laten weten. Ze zei: ‘Als het luchtalarm afgaat, ga naar binnen, doe je ramen dicht en zet op radio of te de lokale zender NH aan.’

De bewoners worden ook via NL-alert gewaarschuwd. Het gaat om ‘spontane bommen’, die binnen een half uur kunnen ontploffen. De kans is niet groot, ‘maar het risico is er’, aldus de burgemeester. Eerdaags wordt begonnen met de bouw van een tweede zeesluis in IJmuiden. Daarvoor moet de hele haven bomvrij worden gemaakt: een gebied zo groot als 80 voetbalvelden. De zoektocht duurt naar verwachting drie maanden. Het gebied lag in de Tweede Wereldoorlog zwaar onder vuur. Veel bommen zijn ontploft, maar zo’n 10 procent niet. Eerder werden in de haven al honderden kleine explosieven gevonden.

Lees ook:Bommen ontregelen verkeer bij Zwolle
Lees ook:Vliegtuigbom legt deel Schiphol plat
Lees ook:Vliegtuigbom uit Tweede Wereldoorlog ontmanteld in Maas bij Venlo
Lees ook:PreSail IJmond luidt SAIL Amsterdam in
Lees ook:Eerste kievitsei 2009 gevonden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>