Omvangrijk middeleeuws koggeschip bij Kampen wordt woensdag 10 februari gelicht

De IJsselkogge, de middeleeuwse kogge die nu nog in de bodem ligt van de IJssel bij Kampen, wordt woensdag 10 februari gelicht. Het gaat hier om een omvangrijk en goed bewaard gebleven koggeschip uit de 15e eeuw. De lichting begint rond half elf ‘s ochtends en duurt naar verwachting de gehele dag. Na de berging worden de wrakken overgebracht naar Batavialand in Lelystad (bron: persbericht).

In Batavialand zal in een speciaal daarvoor gebouwd conserveringsstation worden gewerkt aan de conservering van de scheepswrakken die een aantal jaren in beslag zal nemen. Een multidisciplinair team van onderwaterarcheologen, duik- en bergingsspecialisten werkt aan de opgraving en lichting van het middeleeuwse scheepswrak, dat met innovatieve technieken in z’n geheel wordt gelicht. Het schip zal decimeter voor decimeter boven water komen; een speciaal computersysteem stuurt alle 40 motoren voor de lichting aan terwijl de krachten op het 50 ton wegend schip nauwkeurig in de gaten worden gehouden.

 

Lees ook:Belangrijke vondst middeleeuws scheepswrak bij Kampen
Lees ook:Zendschip radio Veronica in ere hersteld
Lees ook:Vrieskou mogelijk spelbreker Nieuwjaarsduik
Lees ook:VOC-schip wordt na bijna 300 jaar opgegraven voor Britse kust
Lees ook:Nieuwjaarsduik 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>