Zwart-wit films kijken op zondagmiddag in een zaaltje naast de kerk, de poppenkast op de Dam en in gebreide zwembroeken die verschrikkelijk jeukten naar het strand. Dit is slechts een greep uit de jeugdherinneringen van Frank Groothof die opgroeide in de jaren ’50 en ’60. Het naoorlogse Nederland, een tijd vol veranderingen en innovaties, maar voor velen ook een tijd vol mooie herinneringen. Het opgroeien in deze tijd was de inspiratie voor de nieuwe familietentoonstelling van het Museum van de 20e eeuw in Hoorn: ‘Wonderjaren ’50 en ’60’, te zien tot en met 2 oktober (bron: persbericht).
Hoe was het om op te groeien in de jaren ’50 en ’60? Nederland was bezig met de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en zag veel nieuwe ontwikkelingen en innovaties. In de tentoonstelling luistert u via een audiotour mee met de verhalen van Frank Groothof, bekend van o.a. Sesamstraat, en anderen. De fragmenten uit de audiotour worden door Frank zelf vertelt. Deze audiotour wordt ondersteund door honderden voorwerpen, foto’s en diverse stijlkamers die kenmerkend zijn voor het leven in deze naoorlogse tijd.
Zodra u de tentoonstelling binnengaat, waant u zich in het Nederland van de jaren ’50 en ’60. Luister naar een singeltje aan de platenbar in de platenzaak, bekijk de ‘nieuwste’ televisies en radio’s, zoek speelgoed uit in de speelgoedwinkel of waan u in een jaren ’50-huiskamer. De voorwerpen en stijlkamers zullen voor velen een feest der herkenning zijn. Maar ook voor bezoekers die niet in deze ‘wonderjaren’ zijn opgegroeid, is deze tentoonstelling interessant. Laat aan uw (klein)kinderen zien in welke tijd u bent opgegroeid! In het boek ‘de Wonderjaren’ staan nog meer jeugdherinneringen verteld door Frank Groothof en anderen: een leuke aanvulling op de tentoonstelling en in beperkte oplage in de museumwinkel voor € 9.95 te koop.
Lees ook:De Wonderjaren in Leeuwarden
Lees ook:Vodou in het Tropenmuseum Amsterdam
Lees ook:Expositie gevonden voorwerpen in de trein op Amsterdam Centraal
Lees ook:Topstukken uit 30 jaar ‘Tussen Kunst en Kitsch’ in Museum Flehite Amersfoort
Lees ook:Beurs van Berlage: 100 jaar BN’ers in de Reclame