Zondag 31 januari: Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam

Zondag 31 januari vindt in Amsterdam de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking plaats: bij het spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’ in het Wertheim Park (2017: klik hier). Wereldwijd is 27 januari Holocaust Memorial Day, de dag waarop 71 jaar geleden de Duitse concentratiekampen Auschwitz en Birkenau werden bevrijd. Ieder jaar wordt dit in Amsterdam herdacht op de laatste zondag in januari.  Vanaf 10.00 uur is iedereen welkom in het Stadhuis, waar om 11.00 uur de Stille Tocht naar het Wertheimpark vertrekt. De herdenking begint om 11.30 uur. Burgemeester Van der Laan houdt een toerspraak.

Jan Wolkers (1925-2007) maakte het monument, dat sinds 1994 in het Wertheimpark staat: gebroken spiegels, waarin de lucht wordt gereflecteerd, als symbool voor de hemel, die na Auschwitz ‘nooit meer ongeschonden kan zijn’, aldus Wolkers. In deze buurt woonden voor de oorlog veel Joden. Er staan twee synagogen (waarvan één het Joods Historisch Museum huisvest) en de Hollandsche Schouwburg, waar in de oorlog Joden werden verzameld om via kamp Westerbork naar concentratiekampen te worden afgevoerd. In Artis, schuin ertegenover, zaten 250 mensen ondergedoken: ze sliepen op zolders boven de dierenkooien en wandelden overdag als ‘gewoon’ publiek tussen de bezoekers door de dierentuin. De Duitsers zorgden goed voor de dieren: daarvan konden de onderduikers ongezien mee-eten, zonder dat de dieren tekort kwamen. Tegenover Artis staat het Verzetsmuseum.

Lees ook:Zondag 29 januari: Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam
Lees ook:Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam
Lees ook:Auschwitz Herdenking in Amsterdam
Lees ook:Stille tocht naar Auschwitz Monument
Lees ook:Auschwitz Herdenking 2010 in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>