‘Rotterdam viert de stad’: 75 jaar wederopbouw

Het jaar 2016 staat in Rotterdam in het teken van 75 jaar wederopbouw. Onder het motto ‘Rotterdam viert de stad‘ begint in januari een collegetour met bekende Rotterdammers. Daarnaast vormen verschillende evenementen, projecten en bezienswaardigheden tot en met 31 juli een culturele manifestatie door de havenstad.

De programmering telt ruim 75 projecten: 75 verhalen van al dan niet bekende Rotterdammers, film, dans, tentoonstellingen, theater, kunstroutes en een verlichte stadsexpositie. Op 20 maart start een uitgebreid buitenprogramma met onder andere DOMINOES: een route van meer dan 3 kilometer van grote gipsen dominoblokken die zich een weg door de straten banen. Verder wordt 50 jaar concertzaal De Doelen en 20 jaar Erasmusbrug gevierd.

In mei 1940 werd de binnenstad door de Duitsers platgegooid. Al een paar dagen later begonnen de Rotterdammers met de wederopbouw. Saarbij volgden ze niet het bestaande stratenpatroon, maar zochten vernieuwing. In de havenstad opende de eerste autoloze winkelstraat ter wereld (Lijnbaan), het grootste kantoorgebouw van het land (Groothandelsgebouw) en de eerste metro van het land. De haven groeide uit tot de nummer 1 ter wereld en er verrezen bijzondere gebouwen, zoals het hoogste gebouw van Nederland (Maastoren) en de grootste (De Rotterdam).

Lees ook:Koning opent nieuwe station Rotterdam Centraal
Lees ook:Woensdag 18 mei: De Doelen Rotterdam viert 50e verjaardag
Lees ook:Pinkstermaandag 16 mei: opening van ‘de trap’ Rotterdam
Lees ook:Steigertrap op Stationsplein markeert 75 jaar Wederopbouw Rotterdam
Lees ook:Rotterdam beste festivalstad ter wereld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>