Vanaf zondag 29 november – 1e Advent – galmt geluid midwinterhoorn rond

De adventstijd begint in het oosten van het land traditioneel met midwinterhoornblazen. Zondag 29 november is Eerste Advent, de dag waarop de midwinterhoornblazers traditioneel hun geluid laten horen, tot en met Driekoningen (6 januari). Lange, zware tonen galmen door natuurgebieden van Twente, de Achterhoek en hier en daar in Groningen, Drenthe en op de Veluwe. Het is een oude traditie: blazen op een hoorn die van een houten stam is gemaakt. Deelnemers spelen om beurten: het geldt als ‘niet netjes’ om te blazen als een ander bezig is. Er zijn speciale wandeltochten langs blazersplekken.

Veel winterse gebruiken komen voort uit het verlangen van de mens naar warmte en licht, als het koud en donker is. Zoals het kerstfeest, een oorspronkelijk heidens feest dat door de kerk werd gekerstend. Boze, duistere demonen zouden door het hoorngeblaas op de vlucht slaan. De kerk moest niets van deze ketterij hebben. Wetenschappers denken dat het een bedenksel uit de 19e en vroeg 20e eeuw die daarvoor helemaal niet tot het Oost-Nederlandse cultuurgoed hoorde. In die tijd was er een hang naar het mystieke uit voorbije tijden, bijvoorbeeld in de schilderkunst. De oudste schriftelijke vermelding van dit soort hoorns stamt uit 1485, uit Sonsbeck bij Xanten.

De oudste vermelding in ons land stamt uit 1815: in het archief van Winterswijk ligt een verslag over twee blazers die met behulp van een midwinterhoorn smokkelaars voor douaniers zouden hebben gewaarschuwd. Ze werden betrapt en beweerden dat ze bliezen om arbeiders in het bos te laten weten dat het pauze was (wat toen gebruikelijk was). Kort na de Tweede Wereldoorlog kende nog slechts een handjevol oude mannen de kunst van het blazen op deze zelfgemaakte horens. Dat hadden zij zichzelf aangeleerd tijdens de algemene mobilisatie in de Eerste Wereldoorlog. In 1953 sloeg een groepje Twentenaren de handen ineen, maakte midwinterhoorns, oefende erop en speelde in dat jaar met Kerstmis een eerste midwinterhoornconcert. Het midwinterhoornblazen werd populair in de verre omtrek van Twente, tot in Drenthe, de Achterhoek en het Duitse Münsterland.

Lees ook:Midwinterhoornblazen van 1e Advent (3/12) tot Driekoningen (6/1)
Lees ook:Midwinterhoornblazen – van 1e Advent tot Driekoningen
Lees ook:Midwinterhoornblazen vanaf eerste Advent
Lees ook:Adventstijd ingeluid met midwinterhoornblazen
Lees ook:Midwinterhoornblazen in Oost-Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>